De makers van talenapp Duolingo zijn begonnen met het maken van een cursus Klingon. De ontwikkelaars roepen daarom de hulp in van vrijwilligers die de fictieve taal kennen.

Geïnteresseerden kunnen sinds donderdag via een zogenoemde incubator hun kennis van het Klingon inzetten en daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van de cursus. Al eerder maakte Duolingo plannen voor een dergelijke cursus bekend.

Klingon is een fictieve taal die wordt gesproken door wezens in de sciencefictionserie Star Trek. De taal is in de jaren tachtig gecreëerd door taalkundige Marc Okrand. In 1985 verscheen er zelfs een officieel woordenboek.

Okrand werd door filmmaatschappij Paramount Pictures ingehuurd om de juiste uitspraak en grammatica van Klingon aan de acteurs van Star Trek te leren.

De taal wordt daarnaast gesproken door sommige fans van de serie. Om aan de cursus mee te werken, moet de vrijwilliger zowel vloeiend Engels als Klingon kunnen spreken.

Zeldzaam

"Beheersing van het Klingon is extreem zeldzaam op aarde", schrijft Duolingo op zijn site. De talenapp roept daarom vrijwilligers op zich "bij de galactische elite" aan te sluiten.

De taal richt zich volgens de ontwikkelaars vooral "op ruimtevaart, oorlog en wapens, maar weerspiegelt ook de directheid en het gevoel voor humor van de Klingoncultuur".

Beledigingen

"Het woord dat het best de begroeting 'hallo' benadert is 'nuqneH', hoewel dat eigenlijk: 'Wat wil je?' betekent. Er zijn ook een heleboel beledigingen, iets wat als kunstvorm gezien wordt", aldus Duolingo.

"Qapla'! tugh tlhIngan Hol ghojchoHlaH Hoch!", zegt een van de bijdragers op de crowdsource-pagina. Dat betekent vrij vertaald: "Success! Binnenkort kan iedereen beginnen met het leren van Klingon!"

De cursus zal in eerste instantie ontwikkeld worden voor gebruikers die Engels kunnen spreken en lezen. Wanneer de cursus zal verschijnen, is nog niet bekend.