Tover geprinte documenten om in een Word-tekst, speel een klasse platform-game in volle glorie, maak snel een prachtig fotoverhaal en meer met onze beste apps van de week.

Microsoft Office Lens

Er zijn al tal van scan-apps voor Android en iOS, toch biedt Office Lens een voordeel dat geen enkele andere scan-app heeft: nauwe integratie met Microsoft-apps. De app werkt zoals je van een scan-app mag verwachten. Richt de camera van je telefoon op een document, kassabon of whiteboard en Office Lens maakt er een goed leesbare scan van.

Een scan hoeft niet recht van voren gemaakt te worden, maar werkt ook prima vanuit een hoek. De app knipt het document zelf uit, maakt het recht en maakt bovendien de tekst doorzoekbaar. Dat is erg handig bij het terugvinden van ingescande kassabonnen.

Toch is de handigste functie waarschijnlijk de mogelijkheid om gescande berichten direct in Word aan te passen. Dat werkt even eenvoudig als uitstekend. Foto's van whiteboards kunnen op eenzelfde manier direct in Powerpoint worden geïmporteerd. Geen enkele optie van Office Lens is uniek, de uitvoering wel.

Download Microsoft Office Lens voor Android (bèta) of voor iOS (gratis)

Ducktales Remastered

Een van de meer legendarische platform-games voor de Nintendo NES die niet door Nintendo werd gemaakt, is Ducktales. Het spel werd in 2013 uit het stof gehaald en van fraaie getekende graphics en een volledige stemmencast voorzien. Het resultaat was toen een uitstekende, lange platormgame die oogt als een Disney-tekenfilm.

Dat huzarenstukje is nu overgezet naar Android en iOS, en het resultaat blijft ijzersterk. In Ducktales speel je het gros van de tijd Dagobert Duck, die ondanks zijn leeftijd toch door de gevarieerde levels springt met zijn wandelstok. Ducktales is zoals dat een oudere game betaamt behoorlijk pittig, maar smeekt er met zijn goed ontworpen levels en leuke verhaal om uitgespeeld te worden.

Download Ducktales Remastered voor Android (11,12 euro) of voor iOS (9,99 euro)

Facebook Riff

De meeste sociale video-apps, zoals Vine, Instagram, Meerkat en Periscope gaan vooral om het zenden. Facebooks nieuwe app Riff draait eerder om het reageren op de filmpjes van anderen.

Een filmpje in Riff begint met het uitkiezen van een onderwerp, een soort opdracht eigenlijk. Thruth or dare, lipsync, een keur aan andere standaardonderwerpen of een eigen onderwerp. Je kiest het of vult het in, en begint dan met filmem.

Het filmpje van maximaal twintig seconden deel je vervolgens via Riff, en eventueel via Facebook. Dan begint de lol eigenlijk pas, want mensen kunnen scènes aan jouw filmpje toevoegen. Zo wordt een Riff-filmpje steeds langer en leuker. Bovenin loopt een tellertje mee waarop te zien is uit hoeveel scènes het filmpje al bestaat.

Download Facebook Riff voor Android of voor iOS (gratis)

Adobe Slate

Slate is een app voor foto-verhalen die zich voornamelijk richt op zakelijke en educatieve gebruikers. Toch is de app door zijn simpele opzet eigenlijk voor iedereen leuk om te gebruiken. Slate maakt het namelijk bijzonder makkelijk om in korte tijd aan de hand van een paar foto's en wat tekst een prachtig en professioneel ogend resultaat te maken.

In Slate is het na bijvoorbeeld een vakantie enkel een kwestie van de gewenste foto's kiezen, bijbehorende koppen en teksten tikken en een thema kiezen. Slate zet alles vervolgens zo in elkaar dat het oogt als een stak en soepel digitaal magazine. Tekst vloeit mooi over afbeeldingen heen, titels en tekst passen bij elkaar. Het resultaat past zich ook altijd aan op het scherm waarop het wordt weergegeven. Slate-verhalen kunnen aan de hand van een link of een embed worden gedeeld.

Download Adobe Slate voor iOS (gratis)

Waarom verschijnen apps zo vaak eerst voor iOS?