Het bedrijf achter Snapchat zegt met succes de toegang van apps door derden tot zijn foto- en berichtenapp te hebben geblokkeerd.

Dat laat ceo Evan Spiegel weten in een interview met Backchannel.

Deze apps maakten het onder meer mogelijk om via Snapchat verstuurde foto's op te slaan, terwijl de dienst juist draait om het principe dat afbeeldingen na korte tijd weer verdwijnen.

Hoewel Snapchat andere ontwikkelaars geen toegang geeft tot zijn app of de servers waarop de afbeeldingen tijdelijk bewaard worden, wisten verschillende apps alsnog de benodigde data te verzamelen om deze op te kunnen slaan.

Verwijderde apps

Snapchat werkte de afgelopen maanden al samen met zowel Google, Apple als Microsoft om dergelijke apps uit respectievelijk de Google Play Store, App Store en Windows Phone Store te weren. 

Verbeteringen aan de beveiliging van de app zouden het inmiddels echter onmogelijk moeten maken om nog toegang tot via Snapchat ontvangen foto's te krijgen.

Het gevolg is dat Snapchat op Windows Phone helemaal niet meer beschikbaar is, omdat er geen officiële app bestaat voor Microsofts mobiele besturingssysteem.

De gemaakte aanpassingen zijn een reactie op enkele lekken waarbij afbeeldingen verzameld door apps van derden online werden gezet. 

Door een schermafdruk van een smartphone te maken is het nog wel mogelijk om foto's op te slaan. De versturende partij wordt daarvan wel op de hoogte gesteld.