Google heeft het officieel mogelijk gemaakt om Android-apps binnen de Chrome-browser voor Windows, Mac en Linux te draaien.

Sinds september werkt Google aan zijn App Runtime for Chrome (ARC), die het app-aanbod van het eigen laptopbesturingssysteem Chrome OS moet uitbreiden door ondersteuning voor Android-apps toe te voegen.

Er was al een hack beschikbaar die ARC ook in Chrome-versies voor Windows, Mac en Linux werkzaam maakte. Vanaf donderdag wordt dit officieel door Google ondersteund, meldt Ars Technica. Daarmee is iOS het enige grote besturingssysteem dat geen Android-apps kan draaien.

Elke ontwikkelaar kan zijn Android-app nu geschikt maken voor ARC en deze in de Chrome Web Store zetten. Daar zijn nu al speciaal gemaakte Chrome-apps en -plugins beschikbaar.

Beperkt

Android-apps zijn op desktops nog wel beperkter dan op het mobiele besturingssysteem van Google. Niet alle Google-diensten die door Android-apps worden gebruikt zijn beschikbaar.

Apps kunnen wel gebruikmaken van Googles dienst voor pushberichten, en de kaarten en advertentiedienst van het bedrijf. Ook kan worden ingelogd met Google+ en kunnen apps de locatie van de gebruiker opvragen.

De mogelijkheid tot in-app aankopen bestaat binnen ARC echter niet. Alle apps die die mogelijkheid bevatten zullen stoppen te werken als ze worden omgezet voor gebruik binnen Chrome voor desktops.

Ontwikkelaars

Vermoedelijk zal Google in de komende tijd ondersteuning voor meer Google Play-diensten in ARC verwerken. De internetgigant lijkt Android-apps bijna universeel te willen maken, waardoor het voor ontwikkelaars aantrekkelijker wordt om hun apps eerst voor Android te ontwikkelen.

ARC is gebaseerd op Android 4.4 en maakt dus niet gebruik van het snellere app-systeem ART, dat Google introduceerde met versie 5.0 (Lollipop) van het systeem.