Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET komt met een eigen app, waarmee reizigers hun reis kunnen plannen en metro's, trams en bussen in de regio Rijnmond live kunnen volgen.

De landelijke reisplanner wordt voorzien van reisinformatie van 9292. Daardoor is ook de actuele reisinformatie voor regio's buiten Rotterdam aanwezig.

Op basis van eigen systemen toont de app een bus, tram of metro van de RET live op de kaart. Via de app is het mogelijk om de voertuigen live te volgen en te zien hoe ver ze van een halte zijn.

Bij voertuigen van andere vervoerders kan dit niet.

Haltes

"Ik heb de app veel getest. Het is letterlijk zo dat waar je buiten ook loopt, je altijd kan zien welke haltes er in de buurt zijn", zegt RET-directeur Pedro Peters tegenover NU.nl. "Als ik op kantoor zit kijk ik uit over de Erasmusbrug. Ik zie de trams uit mijn raam en zie diezelfde trams op de realtime-app op mijn iPad voorbij komen."

Peters stelt dat het idee voor de bewegende voertuigen in het buitenland al is uitgevoerd. "Ik heb een paar jaar geleden in het buitenland al een keer een app gezien met bewegende trammetjes", vertelt hij.

"Het heeft toch nog een poosje geduurd voor het zover was, omdat wij wilden dat de data die we voor app gebruikten goed was. Zo weten we zeker dat de informatie die reizigers krijgen ook klopt. Dat was voor mij een voorwaarde om live te gaan."

Verstoringen

De app geeft ook informatie over verstoringen op het eigen netwerk van RET. Verder biedt het gebruikers de mogelijkheid om contact op te nemen met de klantenservice en is er algemene informatie over het vervoer beschikbaar.

Daarnaast is de app te personaliseren, waardoor veelgebruikte lijnen of haltes zijn op te slaan. Zo ontvangt de gebruiker informatie bij eventuele verstoringen op deze lijnen.

De RET Real Time app komt donderdag beschikbaar voor zowel Android als iOS.