Vink taken af of stel ze simpel uit naar een beter moment, start apps makkelijk en snel en speel de slimste game van de week, of juist de nieuwste Flappy Bird-achtige.

Android

Swipes

Mail-apps als Google Inbox en Mailbox maken van de inbox een todo-lijst. Maar met slimme snooze-opties zijn zulke apps voor mailtjes eigenlijk veelzijdiger dan traditionele todo-apps. Het nieuwe Swipes haalt de handige opties van die mail-apps weer naar de todo-lijst.

De fraai strak vormgegeven app laat je taken op een traditionele manier op een rijtje zetten. Met een veeg naar rechts vink je taken af, niets nieuws. Maar een veeg naar links en het wordt ineens duidelijk: je krijgt dan dezelfde snooze-opties als in Mailbox en Inbox.

Zo kies je om een taak later vandaag, over een bepaald aantal uur, morgen of pas volgende week weer te laten verschijnen. Dat werkt net zo snel en prettig als met de mail-apps, en is voor taken minstens zo geschikt. Door over het scherm naar rechts te vegen krijg je een overzicht met uitgestelde taken, een veeg naar links toont alle afgevinkte taken. Met de handige web-app kan Swipes ook in een browser worden gebruikt. Ook biedt de app ondersteuning voor Evernote, waardoor je je taken ook op andere apparaten kan terugvinden.

Download Swipes voor Android of voor iOS (gratis)

iOS

Touchtone

Puzzelgames zijn doorgaans uitdagend maar vooral repetitief. Touchtone weet die repetitie op een slimme manier te omzeilen door de toevoeging van een redelijk meeslepend verhaal. In de game speel je namelijk een contractor voor de geheime dienst, zeg maar een fictieve Edward Snowden.

De hoofdmoot van Touchtone bestaat uit het oplossen van schuifpuzzels. Stralen in verschillende kleuren golven over het scherm en het is aan de speler om die aan de ontvanger van een corresponderende kleur te verbinden. Dat gebeurt door een soort reflectoren over het beeld te schuiven totdat alle kleuren goed uitkomen.

Hoewel het gros van de game uit zulke puzzels bestaat, trekken de teksten daar tussendoor de meeste aandacht. Je krijgt dan zogenaamd e-mailwisselingen tussen burgers te zien. Het is aan jou als "burger van een vrije staat" om te beoordelen of de inhoud van die berichten een bedreiging vormen of niet.

Daar krijgt Touchtone zijn dubbele lading, en dé reden om te blijven spelen. De berichten die je leest zijn soms inderdaad ronduit bedreigend, maar bevatten even vaak een dubbele bodem met codewoorden. Het is aan de speler om te bepalen of een bericht waarin twee studenten een jointje bespreken of een mail waarin het woord 'boek' overduidelijk synoniem staat voor 'bom' een bedreiging vormen. De uitkomst verrast steeds, en is zowel een uitstekend cynisch commentaar op de werkelijkheid als een prima drijfveer om te blijven spelen.

Download Touchtone voor iOS (2,99 euro)

Launcher

Deze app werd lange tijd door Apple uit de App Store gehouden, maar is nu toch weer te downloaden. Launcher is een app die je gebruikt vanuit het berichtencentrum van de iOS. Sleep naar beneden van de bovenste rand van het scherm, en Launcher voegt daar precies de opties toe die jij nodig hebt.

Dat kan gewoon een knop zijn waarmee je een app simpelweg opstart, maar Launcher biedt meer. Je kan apps namelijk ook direct een opdracht meegeven. Zo kan je een startknop voor Google Maps maken die altijd direct een ov-route naar je huis start. Of een telefoon-knop die altijd direct het nummer van je partner draait. Of een mail-knop die altijd een bericht nieuw bericht naar een bepaald persoon opent, met de aanhef al ingevuld. De mogelijkheden zijn groot, en dankzij zijn plek in het berichtencentrum is Launcher altijd bij de hand.

Download Launcher voor iOS (gratis)

Snow Roll

Weer een nieuwe Flappy Bird-achtige game? Jazeker! Snow Roll heeft ook weer een pixelige vormgeving en irritant verslavende gameplay. Dit keer speel je een pinguïn die op een rollende sneeuwbal balanceert. Je rolt van een besneeuwde heuvel af en moet daarbij allemaal obstakels vermijden.

De besturing bestaat zoals het games als deze betaamt uit niet meer dan een tik op het scherm. Tik een keer en de sneeuwbal rolt naar links, tik nog eens hij rolt naar rechts. Zo moet je zigzaggend afdalen terwijl je zoveel mogelijk muntjes verzamelt, maar niet tegen bomen, sneeuwheuvels en voorbij renndende dieren. Wie het langst volhoudt heeft de topscore, wie botst moet bij de volgende ronde een extra sneeuwheuvel ontwijken.

Download Snow Roll voor iOS (gratis)