De app Launcher, die het mogelijk maakt om apps te lanceren vanuit het notificatiecentrum van iOS, is plotseling weer beschikbaar gemaakt door Apple.

In september werd de app enkele dagen na zijn lancering nog verwijderd voor het overtreden van de regels van de App Store. Meer dan 300.000 mensen namen de widget voor de verwijdering in gebruik.

Het was niet precies duidelijk welke regel werd overtreden, maar ontwikkelaar Greg Gardner schreef later op zijn blog dat Launcher niet zou voldoen aan Apples "visie voor de manier waarop iOS-apparaten zouden moeten werken".

"Ze hebben zowel de arrogantie om te geloven dat alles wat niet overeenkomt met hun visie niet zou mogen bestaan in hun ecosysteem, als de complete controle die nodig is om daarvoor te zorgen", schreef Gardner.

Versoepeling

Inmiddels heeft de ontwikkelaar echter te horen gekregen dat hij zijn app opnieuw mocht indienen bij de App Store, omdat het beleid van Apple is versoepeld. Dat vertelt hij aan Macstories. Launcher is inmiddels weer te vinden in de App Store.

De ommekeer in beleid van Apple volgt op soortgelijke gevallen rond PCalc, een widget die een rekenmachine toevoegde aan het notificatiescherm en Drafts, die daar knoppen uit een notitie-app toonde. Beide widgets werden door Apple verboden en vervolgens toch weer toegestaan.

Gardner zegt nog niet precies te weten met welke functies hij Launcher in de toekomst gaat updaten. "Ik ben zes maanden kwijtgeraakt waarin ik de app had kunnen verbeteren, dus ik heb veel in te halen."