Google controleert apps handmatig voor publicatie in Google Play

Google is begonnen met het controleren van apps voordat ze beschikbaar worden gemaakt om te downloaden uit Google Play.

Voorheen werden Android-apps alleen automatisch gescand door Google, om bijvoorbeeld het publiceren van malware te voorkomen.

De handmatige check moet voorkomen dat ontwikkelaars de richtlijnen van Google overtreden, stelt het bedrijf dinsdag. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps die seksueel expliciet materiaal bevatten, aanzetten tot geweld of gericht zijn op het stelen van persoonlijke gegevens.

Google zegt dat het voor ontwikkelaars mogelijk moet blijven om snel apps en updates voor apps te publiceren. De controle moet "uren, niet dagen of weken" duren, stelt het bedrijf.

iOS

Dat lijkt een verwijzing naar het uitgebreide controleproces van Apple. Ontwikkelaars die iOS-apps indienen moeten vaak lang wachten tot ze daadwerkelijk beschikbaar zijn, omdat het bedrijf handmatig alle details van een app inspecteert.

Volgens Google zijn de nieuwe app-controles al beperkt uitgerold en hebben ontwikkelaars daar niets van gemerkt. Mochten apps worden geweigerd, dan krijgen zij in detail te zien wat er mis was aan een app.

Leeftijdscategorieën

De Android-maker introduceert dinsdag ook een systeem van leeftijdscategorieën voor apps. Daarvoor wordt het PEGI-systeem gehanteerd, dat in Europa al wordt gebruikt om games te categoriseren. 

Apps worden ingedeeld in categorieën voor 3, 7, 12, 16 of 18 jaar en ouder. Vanaf mei moeten alle ontwikkelaars een vragenlijst invullen om te bepalen voor welke doelgroep hun app geschikt is.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie