Vodafone gaat dataverbruik per app inzichtelijk maken

Vodafone gaat zijn app van een update voorzien die het mogelijk maakt om het dataverbruik van afzonderlijke applicaties te bekijken.

Dat liet het bedrijf maandagavond weten tijdens een uitzending van Radar, gewijd aan hoe consumenten meer inzicht kunnen krijgen in hun telefoonrekening, zo meldt Tweakers.

De update zou ergens gedurende de komende maanden uitgerold moeten worden, eerst voor Android en daarna ook voor de iOS-app.

Hierin is momenteel enkel te zien welk gedeelte van het maandelijks beschikbare aantal megabytes al is verbruikt, maar niet welke apps daar precies verantwoordelijk voor zijn geweest.

Dat is al wel via speciale apps of binnen de instellingen van een smartphone in te zien, maar die data is niet gekoppeld aan de hoeveelheid mb's die een klant van Vodafone nog over heeft in een maand. 

Klachten

Dat de provider zijn app gaat uitbreiden met deze functionaliteit, is een reactie op de klachten die het de afgelopen maanden ontving.

Hieraan schonk Radar al eerder aandacht, nadat het programma een groot aantal krachten binnenkreeg van Vodafone-klanten over onverwacht hoge telefoonrekeningen vanwege veel datagebruik.

De getroffen klanten meldden daarbij niet of nauwelijks inzicht te hebben in waar hun beschikbare mb's precies aan opgingen.

Niet Illegaal

Destijds stelde onder meer Vodafone dat het die informatie niet mag geven, omdat de data volgens de wet enkel geanonimiseerd mag worden opgeslagen.

Hierop mag echter een uitzondering gemaakt worden als klanten hiervoor expliciete toestemming geven, liet minister Kamp van Economische Zaken in november reeds weten.

KPN, T-Mobile en Ben zeiden geen soortgelijke plannen als die van Vodafone te hebben.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie