Schrijf zonder afleiding, plan je foto's, maak makkelijk live-streaming video en speel de nieuwste Flappy Bird-achtige game.

iA Writer voor Android

Waar Microsoft mobiele gebruikers met zijn Office-apps zoveel mogelijk opties probeert te bieden, doet schrijf-app iA Writer het tegenovergestelde. De app is gemaakt door Information Architects, een webdesign-bureau dat onder meer ook de site van The Guardian hielp opnieuw te ontwerpen, en ook veel andere grote bedrijven adviseert.

Dat oog voor ontwerp is vooral terug te zien in het minimalisme van de app. Die is toegespitst op schrijven, en niets dan schrijven. Keuze uit lettertypes is er niet, je schrijft enkel in het lettertype Nitti, overigens van Nederlandse makelij. Opmaak doe je in de vorm van Markdown, een opmaaktaal waarbij woorden bijvoorbeeld cursief worden gemaakt door aan weerszijden eens asterisk te plaatsen. De opmaaktaal is vooral fijn voor teksten voor op het web, maar iA Writer maakt schrijven sowieso prettig.

Dat heeft vooral te maken met de Focus Mode. Daarbij staat de cursor altijd midden in beeld, en is alleen je huidige zin zwart. Alle andere zinnen vervagen, en alle afleiding verdwijnt. Dat maakt geconcentreerd en doelbewust schrijven zelfs op een mobiel apparaat makkelijk. Fijn is ook de Dropbox-koppeling: daardoor is werken aan één artikel tussen Android en iOS maar ook de Mac-versie van iA Writer simpel en vlot. Op die twee platformen is iA Writer al enkele jaren beschikbaar, op Android werkt de app nu net zo prettig.

Download iA Writer voor Android of voor iOS (4,99 euro)

Latergramme

Sommige mensen taggen een Instagram-foto die ze niet direct plaatsen met de hashtag #latergram. De app Latergramme is rond dat principe gebouwd. Met de app plan je foto's in voor latere publicatie. Handig is dat dat voor meerdere Instagram-accounts kan, al moet je zowel in Instagram als Latergramme bij publicatie wel met dat account zijn ingelogd. Een beperking van Instagram.

Hoewel je met de app wel in kan stellen hoe laat je foto's wil publiceren, moet je dat wel nog handmatig doen. Nog zo'n beperking van Instagram. Latergramme waarschuwt je met een push-bericht over foto's die je eerder gepland hebt. Dan wordt Instagram geopend, kun je eventueel nog een filter toevoegen en kan je de foto publiceren. Een beschrijving kun je in Latergramme al wel toevoegen. De app is vooral handig als je veel foto's neemt en die niet allemaal in één keer wilt plaatsen.

Download Latergramme voor Android of voor iOS (gratis)

Meerkat

Live video streamen vanaf je telefoon kan op allerlei manieren, maar meestal vergt het toch wat gedoe. Meerkat maakt het steamen van eigen live video erg makkelijk en vooral snel. Je logt in met een Twitter-account, en vervolgens druk je op de knop stream. Dat is alles: op dat moment ben je video aan het streamen en wordt de link naar de video direct met je Twitter-volgers gedeeld.

Het is voor het streamen mogelijk een titel aan de stream te geven. Bovendien kan je ook tijdens het streamen tekst als commentaar toevoegen. Ook kunnen kijkers commentaar of vragen achterlaten, onder hun Twitter-naam. Op die manier is Meerkat simpel en flexibel, en voor allerlei zaken te gebruiken. Handig is het ook dat je streams van tevoren kan inplannen, en er met een push-bericht aan herinnerd wordt. Een druk op de knop later zendt je live video uit.

Download Meerkat voor iOS (gratis)

Sheepop

De sloot Flappy Bird-achtige games leek een tijdlang opgedroogd, maar deze week dook ineens de game Sheepop op. Vergelijkbaar uiterlijk, vergelijkbaar simpele besturing en net zo'n stupide doel. In Sheepop is het de bedoeling om schapen van het ene naar het andere pilaartje te slingeren. Doe je dat niet goed, dan vliegt het schaap er overheen of botst er juist tegenaan. In beide gevallen valt het de afgrond in en moet je opnieuw beginnen.

De besturing doet denken aan Angry Birds. Ook in Sheepop leg je je duim of vinger op in dit geval het schaap, en trek je naar achteren. Het luistert vrij nauw hoe ver en in welke hoek je trekt, want alleen dan landt het schaap veilig op de volgende pilaar. En dan verschillen de pilaren ook nog steeds in hoogte. Hoe langer je het volhoudt, hoe hoger de score.

Download Sheepop voor Android of voor iOS (gratis)