Een Braziliaanse rechter wilde Whatsapp tijdelijk verbieden om zijn berichtendienst in het land aan te bieden.
 

Dat meldt het persbureau Associated Press (AP).

De opgelegde schorsing zou het gevolg zijn van een beslissing vanuit Whatsapp om niet mee te werken aan een onderzoek uit 2013 omtrent kinderporno die naar verluidt via de berichtendienst is verspreid, zo melden verschillende media.

De rechter koos voor een algeheel verbod om Whatsapp te forceren alsnog zijn medewerking te verlenen, aldus de krant Folha de S. Paulo.

Zijn beslissing is echter inmiddels ongeldig verklaard door een hogere rechter. Die stelde dat het verbod een buitenproportionele maatregel betreft.

Whatsapp is daarom momenteel nog gewoon beschikbaar in Brazilië, zo laat het bedrijf weten tegenover The Verge

Reactie op uitspraak

Het bevel werd door de oorspronkelijke rechter opgelegd aan de lokale telecomproviders, omdat Whatsapp geen kantoor heeft in Brazilië. Ook die zouden bezwaar aan hebben getekend tegen de uitspraak.

SindiTelebrasil, dat de belangen van telecomproviders in het land behartigt, stelt bovendien dat zij niets met Whatsapp te maken hebben. 

Telegram

Whatsapp-concurrent Telegram meldt via Twitter dat zijn berichtendienst sinds de uitspraak van de rechter al 2,5 miljoen nieuwe Braziliaanse gebruikers erbij heeft gekregen. 

Whatsapp een jaar na de veelbesproken overname door Facebook