Speel de mooiste iOS-game van de maand, leer eenvoudig dingen automatiseren en volg makkelijk en mooi je favoriete artiesten en sites.

Android

Palabre

Een van de fraaiste Twitter-apps voor Android is Plume. Ontwikkelaar Levelup heeft nu ook een RSS-app ontwikkeld. Voor wie het principe niet kent: RSS is een soort verzamelbak voor websites. Publiceert een site een nieuw artikel, dan komt het automatisch in een RSS-overzicht. NU.nl heeft uiteraard ook een RSS-functie. Traditioneel wordt RSS vaak weergegeven als een lijst met titels, Palabre pakt het een stuk aantrekkelijker aan.

De app toont een fraai blokkenoverzicht van titels en foto's, soms staand en soms liggend. Dat maakt het een stuk prettiger en ook makkelijker om te zien welke artikelen nieuw zijn, en te kiezen welke je wilt lezen. Daarnaast blader je makkelijk tussen een totaaloverzicht van alle artikelen, en eventuele eigen categorieën die je hebt aangemaakt. Open je een artikel heeft Palabre een even fraaie vormgeving, net als de hele app volgens het Material Design van Android Lollipop. Palabre werkt zowel met lokale RSS-synchronisatie, als met de populaire RSS-dienst Feedly.

Dowload Palabre voor Android (gratis)

iOS

Alto's Adventure

Een van de populairste gamegenres op smartphones is de zogenoemde endless runner. Daarbij is de opdracht meestal hetzelfde: spring over objecten heen en kom zo ver mogelijk in het level. Alto's Adventure is zo'n game, maar pakt het wel ontzettend mooi aan. De game is prachtig vormgegeven: glooiende, besneeuwde heuvels, een mooi gelaagde opbouw van bergachtige achtergronden en bosachtige voorgronden en bovenal schitterende lichteffecten.

Je speelt als Alto, een lama-herder met een snowboard die zijn dieren verzamelt en ondertussen allerlei trucs uithaalt. Klinkt vreemd, maar het werkt als een tierelier. Soepel snowboard je van de heuvels, terwijl je salto's maakt, obstakels ontwijkt en muntjes verzamelt. Ondertussen komt de zon prachtig op en schijnt deze door de bomen. Of het is 's nachts en je glijdt tussen de fraaie lampionnen door. Er zijn ook weereffecten, waardoor de wereld van de kleine game toch erg levendig aanvoelt.

Alto's Adventure weet in een overbekend genre toch te betoveren, en is ondertussen erg verslavend. Ook prettig is dat de ontwikkelaar zich heeft voorgenomen geen geld te vragen voor extraatjes. Koop de game en je hoeft niet meer bij te leggen, ondertussen een uitzondering in het genre. Alto's Adventure is niet alleen de meest aantrekkelijke endless runner van het moment, het is ook één van de meest kunstig gemaakte iOS-games tot nu toe.

Download Alto's Adventure voor iOS (1,99 euro)

Android en iOS

IFTTT Do Button, Camera en Note

IFTTT is een automatiseringsdienst. De mogelijkheden van de dienst zijn de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor het misschien wat lastig is er aan te beginnen. Drie nieuwe apps van de dienst helpen daar een handje bij door een duidelijk beginpunt te kiezen. Do Button, Camera en Note nemen een knop, foto of notitie als beginpunt, en laten je daarna zelf bepalen wat er automatisch gebeurt.

Voorbeeldje: maak met Do Camera een foto, en je kan bepalen wat er vervolgens automatisch gebeurt. Publiceer de foto automatisch op je favoriete sociale netwerk, of plaats hem automatisch op een visueel boodschappenlijstje. Met Do Button zet je bijvoorbeeld je thermostaat met de druk op een knop op een bepaalde temperatuur, of schakel je je slimme verlichting in. En met Note voeg je makkelijk een paar regels tekst toe aan Evernote, of maak je simpel een nieuwe afspraak in je agenda.

De mogelijkheden van IFTTT zijn enorm, maar de drie nieuwe apps bieden wat meer leidraad voor de beginnende gebruiker. Niet alleen het beginpunt is duidelijk, ook de recepten die je aan een foto, notitie of knop kunt koppelen zijn duidelijker. Elke apps heeft een eigen receptenwinkeltje, met allemaal gratis mogelijkheden. Wanneer dat eenmaal duidelijk is kan je ook zelf van die recepten maken, en is ook IFTTT als geheel een stuk duidelijker.

Download Do Camera voor Android of voor iOS (gratis)

Download Do Note voor Android of voor iOS (gratis)

Download Do Button voor Android of voor iOS (gratis)

Sleeve Music

Met het geweld van betaaldiensten als Spotify is het best knap als een nieuwe dienst een andere draai aan streamen van muziek geeft. Sleeve Music doet dat door gratis beschikbare muziek van allerlei artiesten makkelijk en bovendien op een fraaie manier beschikbaar te maken. De app draait helemaal om je favoriete artiesten. Die kan je aan de app toevoegen aan de hand van Facebook, Last.fm of je eigen muziekbibliotheek.

Vervolgens zie je altijd welke nieuwe muziek die artiesten op hun Soundcloud-profiel, Youtube of Mixradio hebben gezet. Die muziek kan je gratis en gewoon binnen Sleeve Music afspelen. Maar de app biedt meer dan het tabje 'My Artists' alleen. Sleeve Music toont een fraaie en steeds veranderende lijst categorieën, zoals muziek gebaseerd op label, heel specifieke genres of bepaalde tijdsperiodes. Met een aanbod van zo'n 32 miljoen nummers biedt Sleeve Music behoorlijk wat muziek, en de makers zijn nog Nederlands ook.

Download Sleeve Music voor Android of voor iOS (gratis)