Speel door de geschiedenis van de videogame, zet bewuster berichten op sociale media en chat alleen nog over een versleutelde verbinding.

Xpire

Sociale media zijn soms een riskante manier om je mening te uiten, of bijvoorbeeld foto's te delen. Geen wonder dat Snapchat, waarbij berichten na een gezette tijd vanzelf verdwijnen, zo'n succes zijn. Xpire doet iets vergelijkbaars, maar dan met berichten op Facebook, Twitter en Tumblr.

Met de app stel je na het tikken van een bericht een verlooptermijn in. Dat kan een minuut, vijf minuten of een uur zijn, maar ook dagen, maanden of zelfs een jaar. Plaats een bericht met Xpire en het verdwijnt inderdaad na een gezet moment. Daarnaast kan de app de 'sociale score' van de gebruiker berekenen. Daarvoor analyseert Xpire je laatste paar duizend berichten op woorden, zinnen, hashtags, links en afbeeldingen die mogelijk riskant zijn om te plaatsen.

Door de score leert Xpire je gedrag op sociale media bovendien kennen, en kan je op die manier waarschuwen. Wanneer je vanuit de app iets wil plaatsen waar je normaal nooit over bericht, of is het bijvoorbeeld erg laat, geeft de app een waarschuwing. De functie werkt uiteraard wel alleen wanneer je alleen Xpire gebruikt om nieuwe berichten te plaatsen. Daarnaast heeft de app een handige verwijderfunctie, waarbij op trefwoorden gezocht kan worden naar berichten die je snel wilt wissen.

Download Xpire voor Android of voor iOS (gratis)

Chatsecure

Er zijn tal van berichtenapps die chatten door middel van versleuteling veiliger maken. Lastig is dat je gesprekspartners die apps daarvoor ook moeten hebben, waardoor je ze misschien minder snel gaat gebruiken. Chatsecure is een mooie middenweg: de app versleutelt berichten van veelgebruikte berichtendiensten als Google Talk en Facebook Chat.

Dat doet de app op basis van beveiligingsprotocol OTR (off-the-record). Die versleutelt berichten voordat je ze verstuurt, en maakt ze alleen voor de juiste ontvanger leesbaar. Bovendien genereert OTR een unieke digitale vingerafdruk van 40 tekens die je met vrienden kan delen. Zo kan je altijd controleren of je gesprekspartner wel is wie hij zegt dat hij is.

Om versleutelde berichten te versturen moeten zender en ontvanger wel beiden een app met OTR-bescherming hebben, zoals Chatsecure voor Android of iOS, Adium voor OS X of Pidgin voor Windows. Sinds kort heeft Chatsecure daarnaast een extra veilige chatmodus via de versleutelde Tor-browser ingebouwd. Bovendien heeft de app op iOS een opgefrist uiterlijk voor iOS 8 gekregen.

Download Chatsecure voor Android of voor iOS (gratis)

Evoland

Deze game heeft een behoorlijk unieke opzet: het is een spel en geschiedenisboek in één. In Evoland loop je langs alle fasen van de RPG-game, in uiterlijk en in gameplay. In de game start je in een zwart-witte wereld die doet denken aan Gameboy-spellen van weleer. De opdracht: de beperkte wereld verkennen en schatkistjes openen.

Al snel kom je echter een voorwerp tegen dat de wereld omtovert tot eentje die lijkt op de kleurrijke vroege Pokémon-games. Je kan tegen vijanden vechten, en voor je het weet evolueert de game weer tot een spel dat veel wegheeft van de eerste paar Final Fantasy-spellen. Het vechtsysteem verandert dan ook en zo versla je vijanden op een turn-based manier.

Zo evolueert Evoland qua uiterlijk, muziek en spelmogelijkheden steeds verder, totdat je uitkomt bij 3D-RPGs zoals die vandaag verschijnen. De game verscheen eerder voor de pc en werd daar goed ontvangen. Logisch: het is een eerbetoon aan de slag die games in zo'n dertig jaar tijd hebben gemaakt, en een geschiedenisles die je onbewust meemaakt terwijl je een bijzonder vermakelijk spel speelt.

Download Evoland voor Android of voor iOS (4,99 euro)