Bestuur je grote smartphone met gemak, regel je e-mail als een pro, verslaap je nooit meer en bedien je laptop op afstand met deze beste apps van de week.

Outlook

Microsoft kocht in december 2014 mail-app Acompli, en heeft er vervolgens geen gras over laten groeien. Deze week kwam Outlook voor Anroid en iOS uit, met veel functies die rechtstreeks uit Acompli zijn overgenomen. Dat is positief nieuws, want Acompli was al één van de betere mail-apps voordat Microsoft het overnam.

Om te beginnen biedt de app ondersteuning voor veel standaard e-maildiensten: Gmail, Outlook, Exchange, iCloud en Yahoo. Voor het ontvangen en versturen van grote bestanden worden Dropbox, Google Drive, Box en Onedrive ondersteund. Maar vooral de kernfunctie van Acompli is van die app naar Outlook overgeheveld: e-mail op mobiel toespitsen. Waar veel mobiele e-mail apps toch vaak lichtelijk gemankeerd aan. Outlook zorgt dat eigenlijk alle belangrijke functies mobiel niet alleen beschikbaar zijn, maar vooral handig toegankelijk.

Zo biedt de app een inbox met de inmiddels bekende veeg-acties. Die zijn zelf in te stellen, bijvoorbeeld een veeg naar links voor archiveren en een veeg naar rechts om een mail later te bekijken. Maar de app biedt ook volledige toegang tot je kalender, om snel te kunnen zien of je voor een uitnodiging beschikbaar bent. Zelf uitnodigingen sturen is even makkelijk, een kalender-knop in het opstelscherm laat je uitnodigingen maken of je beschikbaarheid delen, allemaal met een paar drukken.

Bijlages bij berichten zijn dankzij een eigen tab makkelijk terug te vinden, en worden in één lijst weergeven. Ook contacten hebben een eigen tab, waarbij de adressen waar je het meest mee mailt bovenaan staan. Handig, want een druk op zo'n contact toont je alle mailtjes van die persoon, alle bijlages en alle afspraken die je hebt gemaakt. Microsoft heeft met Acompli een slimme aankoop gedaan, en biedt een frisse maar bijzonder krachtige mail-app. De komende maanden worden er nog nieuwe functies aan Outlook toegevoegd.

(Update: Enkele dagen na de publicatie van dit artikel is uit onderzoek van Tweakers gebleken dat alle e-mails in de Outlook-app over servers van Microsoft worden gestuurd. Voor privacygevoelige informatie betekent dat onder meer dat Amerikaanse opsporingsdiensten informatie kunnen opvragen bij het bedrijf.)

Download Outlook voor Android of voor iOS (gratis)

Android

Lazy Swipe

Veel Android-telefoons hebben groot scherm van 5 inch of meer. Dat kijkt lekker, maar maakt bedienen met één hand soms lastig. Daar hebben de makers van die toestellen in sommige gevallen wat op proberen te bedenken, maar een ideale oplossing hebben we nog niet gezien. Lazy Swipe pakt het slimmer aan en probeert bijvoorbeeld niet het hele scherm binnen duimbereik te krijgen, alleen de apps en functies die je nodig hebt.

De app woont in de onderhoeken van je scherm, en komt met een veeg vanuit zowel de linker- als rechterhoek tevoorschijn. Lazy Swipe toont dan drie categorieën waar je makkelijk doorheen veegt: recente apps, favoriete apps en instellingen. Allemaal binnen duimbereik, en zo open je met één hand makkelijk de camera, zet je de zaklamp aan of bluetooth uit en open je je favoriete apps. Lazy Swipe laat zich simpel instellen, zit nooit in de weg en is er alleen wanneer je het nodig hebt.

Download Lazy Swipe voor Android (gratis)

Morning Routine

Wat is het probleem van vrijwel alle wekker-apps? Ze zijn meestal vrijblijvend: druk een keer op snooze en je bent zo negen minuten verder. Morning Routine, een fraai vormgeven wekker-app, heeft opties om er zeker van te zijn dat je niet alleen wakker wordt, maar je bed ook uit moet.

De app laat je niet alleen makkelijk meerdere wekkers voor verschillende tijden en dagen instellen, maar ook mogelijkheden voor wat er gebeurt als die wekkers gaan. Je kan ervoor kiezen om je wekker uit te schakelen met een veeg over het scherm. Maar de hardnekkige uitslaper kan er ook voor kiezen de wekker alleen uit te schakelen wanneer een bepaalde barcode wordt gescand, of meerdere.

Leg de barcode buiten bereik van je bed, en je zal er wel uit moeten om je wekker uit te zetten. Naast die strenge kant heeft Morning Routine ook vriendelijke kanten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat je favoriete muziek tien minuten na het wakker worden automatisch gaat spelen.

Download Morning Routine voor Android (gratis)

iOS

Alfred Remote

Met Alfred Remote maak je van je iPhone of iPad een afstandsbediening voor je Mac. De app werkt zoals de naam al doet vermoeden samen met OS X-app Alfred. Die app vervangt de standaard Spotlight-zoekfunctie met een vergelijkbare zoekbalk die meer functies biedt. Niet alleen kan Alfred apps openen en bedienen, het kan ook zogenoemde workflows starten. Daarbij gebeuren met één druk op de knop verschillende dingen, zoals het openen van meerdere apps en bestanden ineens.

Normaal gesproken zijn dergelijke acties alleen toegankelijk door ze op een Mac in te tikken, of door zelf ingestelde toetscombinaties in te drukken. Alfred Remote laat je al je acties op het scherm van je iPhone of iPad zetten. Met een druk op de knop worden ze door je Mac uitgevoerd. Zo heb je zaken als apps, bladwijzers, mappen en bestanden, afspeellijsten van je favoriete muziek-app en zelfs tekst-snippets altijd bij de hand. Alfred Remote werkt in combinatie met de gratis OS X-ap Alfred.

Download Alfred Remote voor iOS (4,99 euro)