Facebook heeft stilletjes een nieuwe applicatie geïntroduceerd. Facebook Lite is bedoeld voor goedkope en langzame smartphones en mensen met een slechte verbinding.

De Android-applicatie is vorige week online gezet in de Google Play-winkel, maar bleef tot dusver onopgemerkt.

Facebook Lite is dan ook alleen te downloaden in Bangladesh, Nepal, Nigeria, Sri Lanka, Sudan Vietnam, Zimbabwe en Zuid-Afrika, aldus Techcrunch.

De app is minder dan 1 MB groot, laadt volgens Facebook snel en zou efficiënt omgaan met dataverbruik. "Speciaal ontworpen voor 2G-netwerken en gebieden met beperkte netwerkverbinding", aldus het bedrijf in de omschrijving.

Test

Het ontwerp ziet eruit als een versimpelde versie van het normale Facebook. Volgens Techcrunch dienen de landen waar Facebook Lite nu beschikbaar is als test. Later wordt de app mogelijk breder uitgerold, maar dat zou nog allerminst zeker zijn.

Op het moment van schrijven is de app 10.000 tot 50.000 keer gedownload en hebben bijna zevenhonderd mensen een recensie achtergelaten. Facebook Lite krijgt gemiddeld 4,6 van de 5 sterren.

Facebook heeft 1,35 miljard actieve gebruikers wereldwijd en hoopt vooral nog groei te halen uit opkomende landen in vooral Afrika en Azië. Daar beschikken veel telefoons echter over lagere specificaties en hebben mensen een relatief slechte internetverbinding.