Plan werkdiensten makkelijker dan ooit in, pak je mail, kalender en takenlijst samen, bekijk je foto's in stijl en maak je startscherm zowel fraai als functioneel met deze apps van de week.

Android-apps:

Action Launcher 3

Android Lollipop is bijna twee maanden uit, maar in de praktijk hebben veel mensen de update nog niet op hun telefoon of tablet gekregen. Veel apps hebben het fraaie Material Design inmiddels wel al toegepast, wat zorgt voor een wirwar aan stijlen op je scherm. Action Launcher 3 lost dat in één keer op, en geeft je ook nog eens functies die je normaal gesproken niet op je telefoon had.

De launcher vervangt net als vergelijkbare apps het startscherm van de Android-telefoon of tablet. Dat is om te beginnen vormgegeven naar het Material Design, en dus oogt het startscherm strak en modern. De app past de kleuren van beeldelementen aan op de achtergrond, en ververst automatisch wanneer je wallapper-app Muzei gebruikt. Maar omdat Action Launcher van app-ontwikkelaar Cris Lacy is, bekend van onder meer Link Bubble, voegt het enkele handige functies toe.

Zo geeft een veeg vanaf de linkerrand van het scherm snel toegang tot de Quickdrawer, een alfabetisch overzicht van al je apps waar je snel doorheen scrolt. Ook is het mogelijk mappen te maken van apps. Zo kun je bijvoorbeeld de Facebook-app omtoveren tot map met sociale media-apps. Een druk op de app opent zoals altijd de Facebook-app, een veeg opent op zijn beurt de map met apps. De functie kan ook gebruikt worden om bij een veeg een preview van van de app te tonen: bijvoorbeeld alle geopende tabs in Chrome. Hoewel de app gratis is, kosten sommige functies van Action Launcher 3 geld.

Download Action Launcher 3 voor Android (gratis)

In dezelfde categorie: de Google Now Launcher heeft een update gekregen naar het Material Design van Lollipop.

Quickpic

Hoewel de standaard Foto's-app van Google al een Material Design-update heeft gekregen, leunt de app redelijk zwaar op een koppeling met Google+. Die werkt uitstekend, maar misschien zit je daar niet op te wachten. Dan is het fraaie en snelle Quickpic een uitstekend alternatief, zeker omdat de app zich met zijn Material Design-uiterlijk makkelijk kan meten met de app van Google.

De app is simpel in het gebruik door een overzichtelijk thuisscherm, van waaruit je toegang krijgt tot foto's op je telefoon. Die worden automatisch geordend in mappen, bijvoorbeeld screenshots en eigen foto's. Ook voeg je makkelijk mappen toe uit bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of Flickr. Quickpic kan foto's ook zelf ordenen op basis van momenten, waarbij veel foto's rond één datum en tijd automatisch in gekoppeld worden.

Wisselen tussen verschillende mappen, momenten en diensten doe je door vanaf de linkerrand van het scherm te vegen. Prettig is dat Quickpic ook een eigen foto-bewerker heeft, waarmee je foto's draait, spiegelt en op maat knipt. Bovendien maak je met de app makkelijk kijk-albums: fotoverzamelingen waarin je niet alle foto's op je telefoon opneemt, maar die toch niet van het apparaat verwijdert. Handig voor foto's die niet iedereen hoeft te zien. Ondanks al die functies behoudt Quickpic een simpel en functioneel uiterlijk.

Download Quickpic voor Android (gratis)

iOS-apps:

Shifts

Voor wie werkt in diensten, of lessen of colleges van gezette lengtes volgt, zijn standaard agenda-apps niet de meest handige. Shifts is specifiek gebouwd voor het snel en makkelijk plannen van diensten. Eerst voer je in de app de verschillende diensten in die je draait: een dagdienst van negen tot vijf bijvoorbeeld, of een nachtdienst van twaalf tot acht. Je geeft elke dienst een naam en een gekleurd symbool, zodat je ze makkelijk kan herkennen.

Het hoofdoverzicht van Shifts toont vervolgens een kalender, waar je diensten makkelijk kan inplannen. Kies onderin het type dienst, tik de dagen aan waarop je moet werken en je overzicht is klaar. Dat kun je vervolgens als maandoverzicht of als lijst bekijken, en desgewenst herinneringen met push-bericht instellen.

Daarnaast kan je per dienst instellen wat je per uur betaald krijgt. Dan kan Shifts uitrekenen wat je per maand verdient, als al je diensten zijn ingepland. Bovendien kan je rotaties invoeren, voor als je bijvoorbeeld een week op en een week af nacht- en dagdiensten draait. Zo wordt het bijhouden van je rooster een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Download Shifts voor iPhone (1,99 euro)

Handle

Apps als Mailbox en Google Inbox, die van je e-mail een todo-lijst maken, zijn populair. Talloze apps proberen e-mail slimmer aan te pakken, en ook Handle doet er een gooi naar. Wat maakt de app onderscheidend? Het is op de eerste plaats een takenlijst, die je e-mail en je agenda maar als onderdeel van een geheel beschouwt.

Zo wil Handle een zo compleet mogelijk overzicht van je taken maken, geordend op zaken waar je nú wat mee kan doen. Nieuwe taken voeg je handmatig toe door op een strook onder in beeld te drukken. Maar net zo makkelijk schakel je naar de Gmail-inbox, of je kalender. Mails kun je zowel naar links als rechts vegen, voor opties als het later lezen van een bericht, er een herinnering aan te koppelen of hem toe te voegen aan je takenlijst.

Handle heeft ondanks zijn simpele vormgeving veel functies onder de motorkap. Zo is het ook mogelijk om één taak makkelijk te veranderen in een compleet project. Daarnaast toont Handle gebaseerd op waar je bent, hoe laat het is en welke prioriteiten je zelf hebt ingevoerd welke taken het belangrijkst zijn. Op die manier wil Handle je e-mail, kalender en takenlijst in elkaar doen overlopen, omdat dat in je hoofd volgens de makers tocht al gebeurt. Gekoppeld met een prettige Chrome-extensie is Handle erg goed op weg dat doel te bereiken.

Download Handle voor iOS (gratis)