Facebook Messenger krijgt op termijn advertenties en Facebook onderzoekt ook of reclames in Whatsapp een mogelijkheid zijn.

Dat vertelt David Marcus, hoofd van de berichtenafdeling bij Facebook, tijdens een conferentie.

Facebook heeft naast Facebook Messenger sinds een jaar ook nog Whatsapp in handen. Whatsapp heeft 700 miljoen actieve gebruikers. Facebook Messenger, dat verplicht moet worden gebruikt bij het versturen van privéberichten via Facebook, wordt gebruikt door ruim 500 miljoen mensen.

Toch reclame

Beide apps genereren nu nog geen winst. Whatsapp heeft altijd aangegeven dat er nooit advertenties in de app zullen komen. Marcus spreekt dat nu tegen. Hij stelt dat Facebook eerst zal kijken hoe het bedrijf omzet kan genereren met Messenger om daarna delen van het systeem naar Whatsapp te kopiëren. 

Vlak na de overname van Whatsapp gaf Facebook-ceo Mark Zuckerberg nog aan dat er geen kortetermijnplannen waren om geld te verdienen aan Whatsapp. Rond die tijd beloofde Whatsapp-oprichter Jan Koum bovendien dat Whatsapp vrij zou plannen van gimmicks en advertenties.

Gesponsord

"We willen niet overal advertenties gaan neerzetten", zegt Marcus nu over de plannen met Facebook Messenger die later mogelijk dus ook voor Whatsapp gaan gelden. "We willen de gebruikers niet het gevoel geven dat ze worden overvallen door reclames en andere dingen." 

Hij gaf tijdens het gesprek wel aan dat reclame in Messenger verschillende vormen aan kan nemen, bijvoorbeeld de vorm van gesponsorde berichten.

Klantenservice

Uiteindelijk is het doel om geld te verdienen met Messenger, maar volgens Marcus heeft dat geen haast: "We proberen verschillende dingen en hopen dat we uiteindelijk iets vinden dat een echt probleem voor onze gebruikers en eventueel bedrijven oplost."

Zo onderzoekt Facebook of Messenger ingezet kan worden als communicatiemiddel tussen bedrijven en consumenten als bijvoorbeeld een consument een vliegticket heeft geboekt, maar nog vragen heeft.

Voor Messenger wordt 2015 een belangrijk jaar, belooft hij. Er staan diverse nieuwe functies op het programma waaronder een dicteerfunctie waarmee gebruikers gesproken berichten om kunnen zetten naar tekst. Facebook probeert deze functie momenteel met machine learning te verbeteren.

Niet samenvoegen

Marcus belooft dat er geen plannen zijn om Whatsapp en Messenger samen te voegen omdat de apps verschillende mogelijkheden bieden. Whatsapp is volgens Marcus vooral een tekstapp die beschikbaar is voor bijna elke mobiele telefoon.

Messenger aan de andere kant is volgens Marcus "rijk aan media" maar richt zich alleen op Android en iOS. "Het doel is om beide apps aan 1 miljard maandelijkse gebruikers te helpen."

Hoeveel Nederlanders gebruiken Whatsapp en Facebook Messenger?