De Britse premier David Cameron wil dat apps die versleuteld berichten versturen verboden kunnen worden in het Verenigd Koninkrijk.

Dat zei Cameron maandag, zo meldt de Britse krant The Independent.

Cameron wil daarvoor nieuwe wetgeving introduceren als hij in mei van dit jaar de parlementsverkiezingen wint.

Deze zou het mogelijk moeten maken om gebruik van communicatie die niet door de Britse inlichtingendiensten kan worden uitgelezen aan banden te leggen. 

Het gaat daarbij om communicatie die zelfs niet via een bevelschrift kan worden ingezien, bijvoorbeeld omdat het versleutelde berichten betreft.

Encryptie

Een aantal populaire berichtendiensten, zoals Telegram en sinds eind vorig jaar ook Whatsapp, versleutelen privéberichten inmiddels automatisch.

Hierdoor zijn één-op-één-gesprekken via Whatsapp bijvoorbeeld enkel door de verzender en ontvanger te zien, en niet door Whatsapp, waardoor het bedrijf de berichten ook niet kan overhandigen aan de politie. 

Cameron vraagt zich af "of we een vorm van communicatie tussen mensen willen toestaan die we niet kunnen uitlezen."

Hoe hij het verbieden van dergelijke apps precies voor zich ziet, is niet duidelijk.

Bewaarplicht

De plannen van de premier zijn een reactie op de aanslagen in Parijs. Cameron liet verder weten opnieuw een uitgebreide bewaarplicht te willen invoeren.

De vorig jaar geïntroduceerde wet die daarvoor moest zorgen, werd destijds nog tegengehouden door de oppositie.

Wel is halverwege juli een noodwet ingevoerd, omdat het stoppen met de bewaarplicht volgens de Britse regering grote gevolgen zou hebben voor de lopende onderzoeken van de nationale inlichtingendiensten.

De bewaarplicht zoals die in Europa gold werd in april van 2014 door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard. 

Nederland

De Nederlandse overheid kwam daarom met een voorstel om de huidige wetgeving op bepaalde punten aan te passen, om deze zo te laten voldoen aan de nieuwe Europese richtlijnen.

Verschillende organisaties in Nederland stellen echter dat het kabinet hiermee alsnog in strijd is met de Europese wet.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Strafrechtelijke Advocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de stichting Privacy First hebben daarom een kort geding aangespannen. Die rechtszaak dient op 18 februari.

De beste apps om versleuteld te bellen, sms'en en e-mailen