Laat een app je slank schelden, sta op met een lach, leer wiskunde leuk te vinden en speel een ontzettend meeslepende game in deze beste apps van de week.

Carrot Hunger

Met het nieuwe jaar nog geen twee weken onderweg is er nog steeds tijd om aan goede voornemens te beginnen. Wie heeft besloten af te vallen is het haast aan zichzelf verschuldigd Carrot Hunger even uit te proberen. Het is de zoveelste app om calorieën mee bij te houden, maar toch de eerste van zijn soort. Carrot Hunger heeft namelijk een gevoel voor humor.

De app is de vierde uit de stal van Carrot, dat zijn to-do-lijst, alarmklok en fitness-app al rond dezelfde bedachte kunstmatige intelligentie bouwde. Als je Carrot Hunger opent word je verwelkomd door een Siri-achtige stem, maar dan met een stuk meer persoonlijkheid. Carrot heeft het overduidelijk niet zo op mensen, maar is toch bereid je te helpen met afvallen.

Nadat je tussen de beledigingen door je lengte en gewicht hebt ingevoerd, kun je gaan bijhouden wat je binnenkrijgt en hoeveel je beweegt. Voedsel kun je aan de hand van streepjescode's opzoeken, al werkt dat met Nederlandse streepjescode's maar zelden. Makkelijker is handmatig zoeken, je kan dan kiezen uit een vrij complete lijst met eten en drinken. Hoe meer je eet, hoe verder een vat met groen gif volloopt. Een subtiele herinnering dat je minder zou moeten eten.

Je kan het niveau laten dalen door minder te eten, of door aan lichaamsbeweging te doen. Maar waarom zou Carrot Hunger wel werken? Nou, de bijdehante robotstem chanteert je gewoon als je je niet aan je voornemens houdt. Eet teveel en beweeg te weinig en Carrot zet dat ongevraagd op Facebook en Twitter. En je krijgt schermvullende advertenties te zien, of moet zelfs losgeld aan de app betalen. Lachend of huilend, Carrot Hunger krijgt je op dieet.

Download Carrot Hunger voor iOS (gratis)

Automath

De rekenmachine was de eerste computer, en in wezen zijn alle computer om ons heen uitzonderlijk krachtige en ingewikkelde rekenmachines. Maar razendsnel berekeningen uitvoeren is nog steeds de basis, dus waarom niet een app maken om dat ook in het echte leven makkelijker te maken. Waarom nog rekensommen in een calculator intikken, wanneer je ook gewoon een foto kan maken?

Automaat is een krachtige rekenmachine, waarvan het invulveld de camera van je telefoon is. Neem een som of formule in beeld en Automath geeft je direct het antwoord. Verbinding met internet is niet nodig, je telefoon is immers de rekenmachine. Automaat kan antwoorden bieden bij breuken, machten, trigonometrie en algebra. Fijn daarbij is dat de app niet alleen het antwoord, maar ook de stappen daar naartoe laat zien. Zo is Automath geen valsspeelmachine voor studenten, maar juist een hulpmiddel dat wiskunde makkelijker moet maken.

Download Automath voor Android (gratis)

Mayday Deep Space

Een van de meest originele games van 2015 is in de eerste week van het jaar al verschenen. Mayday Deep Space is een meeslepende game die als nooit tevoren gebruik maakt van wat je telefoon eigenlijk is: een communicatiemiddel. En hoewel smartphones eigenlijk vooral scherm zijn, is Mayday Deep Space in wezen een modern luisterspel. Maar wel eentje waar je als speler diep bij betrokken wordt.

Waar je normaal gesproken zelf meestal de gestrande held bent die "Mayday, Mayday" moet roepen voor hulp, zijn de rollen hier omgedraaid. Je scherm is een walkie-talkie met radar, en jij bent de Mayday waar om geroepen wordt. Op je radarscherm zie je een blauw stipje, een gestrande overlever op een verlaten ruimteschip. Althans, verlaten... Hij wordt achterna gezeten door iets; jij ziet het niet maar hoort het alleen.

Het is aan jou om de held van het spel met (Engelse) spraakcommando's de juiste richting in te leiden. Door de natuurlijke reacties van die held en de spannende muziek en vooral geluiden, voelt dat al snel vertrouwd aan. Je luistert aandachtig, kijkt op je radar en als de kust veilig lijkt druk je de grote walkie-talkie-knop in en zeg je: 'ren vooruit'. En dan is het hopen op het beste. Meeslepend, origineel en vooral erg leuk gedaan.

Download Mayday Deep Space voor iOS (2,99 euro)

Android-versie in ontwikkeling

Rise & Shine

Opstaan is geen pretje, Rise & Shine is van plan dat te veranderen. De wekker-app dwingt je niet alleen je bed uit, zoals sommige andere hardnekkige wekker-apps die je direct een puzzel laten oplossen. Om Rise & Shine te laten stoppen met rinkelen hoef je maar één ding te doen: even lachen.

Volgens de ontwikkelaar maakt het niet zoveel uit als je daar 's ochtends niet meteen zin in hebt. Of je nu oprecht in de camera lacht of gemaakt, het zou je sowieso een beter gevoel meten geven. En op termijn zou je zelfs wennen aan het opstaan met een lach.

De app spoort je wel aan om breder te lachen: tijdens het gaan van de wekker staat onderin beeld een balk die je vol moet lachen. Met een glimlach loopt de balk langzamer vol dan wanneer je je tanden laat zien. En heb je zin om jezelf uit te lachen, kan je de app ook elke dag een foto laten opslaan van je eigen lachende ochtendhoofd.

Download Rise & Shine voor iOS (gratis)