Apple is van plan donderdag de prijzen van apps voor zowel iOS als OS X licht te verhogen. Hoeveel de prijzen precies stijgen is nog niet duidelijk.

Apple lichtte app-ontwikkelaars middels een e-mail in over de prijsverhoging, meldt iCulture.

Volgens het bericht wordt de prijsverhoging donderdag doorgevoerd. Hoe sterk de prijzen in de Nederlandse App Store stijgen is niet zeker, maar het lijkt om een btw-verhoging te gaan.

Tot nu toe werd voor alle apps in Europese App Stores hetzelfde, Luxemburgse btw-tarief van 15 procent betaald. Sinds 1 januari gelden nieuwe Europese regels, die stellen dat btw moet slaan op het tarief van het land waar wordt afgerekend.

Ronde prijzen

Apple lijkt vandaag aan die eis te voldoen, wat zou betekenen dat de prijzen tenminste zo’n 6 procent zouden stijgen. Mogelijk houdt Apple echter ook nog rekening met de recentelijk dalende wisselkoers van de euro.

Uitgaande van het Nederlandse btw-tarief van 21 procent lijkt de prijs van apps die nu 0,89 euro kosten rond de 0,93 euro uit te komen. Vermoedelijk stelt Apple dan de prijs 0,99 euro; tot nu toe hanteert Apple ronde prijzen die eindigen prijzen op een negen.

In navolging van Europse regels maakte Apple het onlangs ook al mogelijk apps binnen 14 dagen te ruilen. Google maakt dat in zijn Play Store al langer mogelijk, ook hanteert het al langer prijzen die per land verschillen. In tegenstelling tot Apple gebruikt Google minder vaste prijspunten, en kunnen prijzen per land enkele centen verschillen.

Bekijk de populairste iPhone- en iPad-apps van 2014

Bekijk onze overzichten van beste apps van de week