Apple biedt in Europa sinds kort een geld terug-garantie van veertien dagen voor digitale aankopen via iTunes, de App Store en de Mac Store.

Dat staat in de algemene voorwaarden van iTunes, die recentelijk door Apple zijn geüpdatet, zo ontdekte het Duitse iFun.de.

De verandering geldt voor landen binnen de Europese Unie. De Nederlandse voorwaarden spreken bijvoorbeeld sinds kort over een zogeheten 'herroepingsrecht' van veertien dagen. 

Geen reden nodig

In die periode kunnen consumenten, zonder hiervoor een reden op te geven, het aankoopbedrag van een bepaalde aanschaf terugvragen.

Die aanschaf, bijvoorbeeld een app, wordt dan wel verwijderd uit hun iTunes-account en is daarna vanzelfsprekend niet meer te gebruiken.

Om aanspraak te maken op de geld terug-garantie, moeten consumenten hun aankoop maximaal veertien dagen na het ontvangen van het aankoopbewijs annuleren.

Dat kan met de 'Meld een probleem'-functie, of via een aparte brief aan het adres van Apple in Luxemburg.

Deze optie is beschikbaar voor alle digitale aankopen via iTunes, de App Store, Mac Store en iBooks Store. Het herroepingsrecht geldt niet voor fysieke tegoedkaarten zoals iTunes Cadeaus waarvan de code al is ingewisseld.

Mogelijk misbruik

Omdat er geen reden nodig is, wordt het onder de nieuwe voorwaarden in principe mogelijk om betaalde apps wel te gebruiken gedurende veertien dagen, maar het geld er weer voor terug te krijgen.

iOS-gebruikers zouden bijvoorbeeld een game kunnen aanschaffen en deze uitspelen, om vervolgens alsnog van de geld terug-garantie gebruik te maken.

Voorheen behandelde Apple dergelijke verzoeken enkel op individuele basis en werd er geen algemene garantie gegeven. Concurrent Google hanteert op zijn Google Play Store een geld terug-garantie van maximaal twee uur na aanschaf.

De wijzigingen van Apple aan zijn algemene voorwaarden volgen nieuwe voorschriften die de Europese Commissie in juni presenteerde, waarin de periode van veertien dagen al werd voorgesteld.

Het is vooralsnog niet duidelijk of Google ook van plan is om zijn geld terug-garantie te verlengen.