Internetondernemer Kim Dotcom heeft beloofd dat hij 'binnenkort' een Skype-concurrent zal lanceren die verkeer versleutelt en spionage onmogelijk maakt.

De voormalige Megaupload-eigenaar zegt maandag op Twitter dat Megachat het mogelijk zal maken om te videobellen en te chatten. Ook kunnen met hoge snelheid bestanden worden uitgewisseld. De dienst zal werken vanuit de browser.

Naar nu blijkt is Megachat in september al eens gedemonstreerd, toen Dotcom klokkenluider Edward Snowden en Wikileaks-oprichter Julian Assange sprak op een evenement voor zijn Nieuw-Zeelandse politieke partij.

Hoewel de VS wil dat Dotcom wordt uitgeleverd voor auteursrechtenschending, heeft de ondernemer vanuit Nieuw-Zeeland zijn cloudopslagdienst Mega gelanceerd. Hij richtte daar ook de Internetpartij op, maar wist geen zetel te bemachtigen in het Parlement.

Vertrouwen

Skype, de populaire videobeldienst van Microsoft, versleutelt ook zijn verkeer. Desalniettemin kunnen in de VS gebaseerde bedrijven volgens Dotcom "niet worden vertrouwd", omdat ze de Amerikaanse overheid zouden voorzien van 'achterdeurtjes' in hun software die opsporingsdiensten alsnog toegang bieden. 

Hoewel het bestaan van zulke opzettelijke beveiligingslekken nooit is bewezen, bleek vorig jaar wel uit documenten van de NSA dat Microsoft de inlichtingendienst toegang zou hebben gegeven tot versleutelde berichten op e-maildienst Outlook.com. Ook Skype zou volgens de documenten zijn af te luisteren.

Microsoft stelde vorig jaar dat alleen werd voldaan aan wettelijke bevelen of dagvaardingen, en dat het bedrijf nooit vrijwillig privégegevens doorspeelde aan overheden. Recentelijk heeft Microsoft een dataverzoek van de opsporingsdienst FBI meermaals aangevochten, omdat het bedrijf geen gegevens wil overhandigen die buiten de VS staan opgeslagen.