Lees alleen de beste artikelen, bekijk alleen de beste programma's, films en series, gebruik je iPad als extern scherm en meer met ons overzicht van beste apps van de week.

Blendle Trending

Voor Android heeft Blendle al langer een app beschikbaar, iOS-gebruikers moesten het tot nu toe altijd met de site doen. Daar kwam deze week verandering in, als je er snel genoeg bij was tenminste. 24 uur lang was de app Blendle Trending voor iOS te downloaden, daarna verdween ’ie weer uit de App Store. De app heeft een verrassend andere insteek dan de site, waar je door een volledig aanbod van artikelen van veel Nederlandse kranten en tijdschriften zoekt.

Die zoekfunctie heeft Blendle Trending niet. De fraaie app toont in plaats daarvan een selectie artikelen, de Staff Picks. Je bladert horizontaal langs die artikelen die je volgende de Blendle-redactie niet mag missen. Besluit je een artikel te kopen, na het lezen van de eerste paar regels, veeg je gewoon iets verder omhoog. Dan kom je bij een soort subtiel drempeltje, en moet je iets verder slepen om een artikel te kopen. Een variatie op het pull-to-refresh dat je bovenaan veel apps tegenkomt om nieuwe berichten te laden.

De kortstondige beschikbaarheid van Blendle Trending is bewust. De app is nog niet af, en dat is hier en daar ondanks de gelikte presentatie te merken. Zo is het overzicht met Staff Picks handig, maar zouden lijstjes met trending artikelen en stukjes die je vrienden aanraden ook erg welkom zijn. Op die site van Blendle zijn die opties wel te vinden, of en hoe die in de app worden verwerkt moet in deze testperiode blijken. Duidelijk is wel dat Blendle één ding duidelijk voor ogen heeft met deze app: onderweg snel wat vinden om te lezen, en dat zo prettig mogelijk doen. Dat is zelfs in deze vroege versie al bijzonder goed gelukt.

Blendle Trending was 24 uur gratis voor iPhone te downloaden, en keert pas in een later stadium terug in de App Store. Tot die tijd hanteert Blendle een wachtlijst.

Veronica Superguide

Naast van radio en tv kennen we Veronica ook al jaren van zijn tv-gids. De papieren versie heeft sinds een aantal jaar een digitale variant, en die is grondig vernieuwd. De gids heet nu Veronica Superguide, en die titel is niet zomaar gekozen. Als eerste tv-gids van Nederland richt Veronica zich namelijk niet meer alleen op de traditionele tv-zenders, maar ook op on-demand diensten.

Dat levert een completer beeld op: een superguide dus. Het thuisscherm van de gids is een mengeling van film- en entertainmentnieuws, boeiende programma’s films en series die vandaag op tv zijn, maar ook on-demand-diensten worden meegenomen. In het dagelijks tipvenster zie je een lijst met programma’s en films die in sommige gevallen zowel op tv te zien zijn, als on-demand.

Die bredere insteek werkt goed. Veel on-demand-diensten hebben zelf ook een functie waarbij films en series worden uitgelicht. Toch kan het prettig zijn als de suggesties door een derde worden gedaan. Bovendien is het handig om direct te kunnen zien dat je een film ook bijvoorbeeld op Netflix kan terugkijken, als het je op tv niet gaat lukken.

Veronica Superguide doet momenteel suggesties voor de diensten Netflix, iTunes, UPC, Ziggo, Videoland en Kijk. De koppeling met Netflix werkt helaas nog niet vlekkeloos: waar het de bedoeling is om recht vanuit de app een film te openen, loopt de gebruiker tegen een foutmelding aan. Toch werkt Veronica Superguide als totaaloverzicht van traditionele en online tv uitstekend.

Download Veronica Superguide voor Android of voor iOS (gratis)

Transmit

Deze app voor bestandsbeheer kwam in het nieuws toen Apple de ontwikkelaar plots met nieuwe regels confronteerde. Transmit moest zijn functionaliteit terugschroeven, maar na commentaar herzag Apple zich en nu staat Transmit weer met al zijn functies in de App Store. Door de consternatie zou je haast vergeten dat Transmit een ijzersterke app is, die iOS een stuk veelzijdiger maakt.

Transmit laat je namelijk makkelijk bestanden uitwisselen tussen je iOS-apparaten, je pc of Mac en zelfs je webservers. De slim vormgegeven app blijft ondanks die mogelijkheden simpel in gebruik. Transmit is onderverdeeld in twee helften: lokale bestanden en alle andere bronnen. Dat geeft een prettig en duidelijk overzicht. Op de iPad en iPhone 6 Plus is het scherm zelfs in twee helften verdeeld.

In dat geval sleep je makkelijk lokale bestanden van je iPhone of iPad naar bijvoorbeeld je pc, of bestanden van je webserver naar je iOS-apparaat. Het is bijvoorbeeld mogelijk een pc of Mac als bron te toe te voegen, en zelfs in slaapstand te benaderen. Zo heb je met je iPhone van waar dan ook toegang tot alle mappen en bestanden op je computer. Ook is het Transmit mogelijk bestanden van Dropbox en Google Drive te downloaden, en vervolgens weer naar je computer of server te uploaden. Dankzij de app-extensie is Transmit bovendien vanuit vrijwel elke app te gebruiken. Dat maak de app de ultieme bestandsbeheerder, die grenzen tussen dekstop en mobiel en lokale en cloudopslag doet vervagen.

Download Transmit voor iOS (8,99 euro)

Duet

Twee computerschermen is vaak beter dan één. Je hebt simpelweg meer schermruimte en dat verhoogt je productiviteit. Jammer dat je je monitor niet mee kan nemen als je met je laptop op pad gaat. iOS-app Duet maakt dat je dat wel kan doen, met je iPhone of beter nog: je iPad. De app tovert elk iOS-apparaat om in een extern scherm voor Macs, dat na de eerste keer installeren niet simpeler zou kunnen werken.

Het geheim schuilt in de eenvoud: je gebruikt namelijk de oplaadkabel van je iPhone of iPad om het scherm aan je Mac te verbinden. Daardoor werkt het in tegenstelling tot vergelijkbare apps ongeacht of er wifi is of niet, en zijn vooral de prestaties indrukwekkend. Duet gebruikt de volledige resolutie van je iPhone of iPad, wat vooral in het laatste geval echt het gevoel van een volwaardige externe monitor geeft. Bovendien is er van vertraging geen sprake. Soepel sleep je vensters naar je tablet, waar bewegingen vloeiend gaan en je zelfs zonder problemen video’s kunt bekijken.

Je kan zelf nog de beeldsnelheid aanpassen: dertig of zestig beeldjes per seconde. Ook in de resolutie kun je schakelen, lager zou in beide gevallen voor een lager energieverbruik zorgen. Het fijnste van Duet is dat het gewoon werkt. Installeer eenmalig de bijbehorende app op je Mac, en je hebt voortaan een extern scherm bij de hand dat je alleen maar op hoeft te starten. Draai je je iPad, dan draait het externe scherm mee, en ook het touchscreen is te gebruiken. Duet werkt met iOS 5.1.1. en hoger, waardoor je zelfs de eerste iPad als extern scherm kan inzetten.

Download Duet voor iOS (8,99 euro)