Slechts zes van de 39 meest gebruikte berichten- en mailapps zijn veilig te gebruiken, blijkt uit een analyse van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF).

De organisatie testte de verschillende berichtenapps op zeven criteria, zoals het gebruik van end-to-end versleuteling en de mogelijkheid om de identiteit van een gesprekspartner te bevestigen. 

"Veel nieuwe beweren dat ze je beschermen, maar beschikken niet over belangrijke functies zoals end-to-end versleuteling of de mogelijkheid om iets veilig te verwijderen", aldus EFF-projectleider Peter Eckersley.

Van de bekendere apps vallen Facetime en iMessage van Apple positief op, die vijf van de zeven te behalen punten scoren. Facebook Messenger, Snapchat, Whatsapp, Google Hangouts en Skype voldoen slechts aan twee van de zeven criteria. Bel-app Viber en de anonieme berichtenapp Secret voldoen slechts aan één criterium. 

Alleen de apps Chatsecure, Cryptochat, Redphone, Silent Phone, Silent Text en Textsecure voldoen aan alle zeven criteria. Bijna alle geteste apps versleutelen berichten voordat die worden verstuurd, maar veel minder apps hebben bijvoorbeeld hun code door een derde partij laten controleren, of de berichten zo versleuteld dat de ontwikkelaars de inhoud ook niet kunnen lezen.

Mails nog veiliger maken? Lees hier alles over encryptiemethode PGP

Zo versleutelt u zelf uw e-mail met PGP