Google werkt mogelijk aan een dienst voor Android- en iOS-gebruikers om contactloos allerlei soorten content uit te wisselen met vrienden of vreemden die in de buurt zijn. 

Dit meldt Android Police op basis van een anonieme tipgever.  

De functionaliteit zou 'Copresence' heten en het mogelijk maken voor iOS- en Android-gebruikers om bepaalde typen bestanden, zoals foto's, routebeschrijvingen of muziek, uit te wisselen met elkaar, mits zij dicht bij elkaar in de buurt zijn. 

Hiervoor zou dan geen vooraf gespecificeerde verbinding tussen twee apparaten opgezet hoeven te worden. In plaats daarvan wordt de data als het ware virtueel op een lokale plek bewaard, zo stond eerder al beschreven in een patent van Google omtrent de technologie. 

Android Police vergelijkt de functionaliteit met Android Beam. Middels Android Beam kunnen gebruikers via near field communication (nfc) content naar elkaar versturen.

'Contactloze Android Beam'

Copresence zou dit proces geheel contactloos laten verlopen, bijvoorbeeld via bluetooth en wifi, waardoor gebruikers elkaar in principe niet hoeven te kennen om toch content met elkaar uit te wisselen.

Op uitgelekte afbeeldingen is onder meer te zien hoe een Android-telefoon en een iPad vermoedelijk reisinformatie uitwisselen. Dit zal dan waarschijnlijk wel via een aparte app moeten verlopen, gezien de noodzakelijke communicatie tussen twee verschillende besturingssystemen.

Google heeft officieel nog geen aankondigingen gedaan rondom een eventuele introductie van dergelijke technologie. Volgens de tipgever van Android Police wordt Copresence echter al in de komende weken beschikbaar gemaakt.