Podcasts, een soort online radioshows die ooit werden uitgevonden door Adam Curry, bevinden zich momenteel in een opleving. Dankzij verschillende (gratis) apps is het nu eenvoudiger dan ooit om interessante shows te ontdekken en streamen. Dit zijn de beste apps om podcasts mee te luisteren. 

Pocket Casts

Sterke allrounder. Pocket Casts heeft niet het meest doordachte ontwerp of de slimste functies, maar biedt ondertussen wel een app waar vrijwel iedereen mee aan de slag kan. Het startscherm van de app is een lijst met thumbnails van alle podcasts waar je op geabonneerd bent. Als dat er veel zijn wordt het in die weergave al snel onoverzichtelijk.

Gelukkig maak je met Pocket Casts snel en makkelijk afspeellijsten. Dat kan je handmatig doen door afleveringen aan te wijzen, maar ook door bijvoorbeeld te sorteren op criteria als opgeluisterde afleveringen in een bepaald genre. Ook kun je makkelijk instellen hoeveel afleveringen van een podcast je wilt bewaren op je telefoon of tablet.

Pocket Cast werkt namelijk op Android, iPhone en iPad en heeft zijn eigen synchronisatie. Handig als je bijvoorbeeld een Android-telefoon en een iPad hebt: zo houd je altijd overzicht. Met functies als afspeelsnelheid, een slaaptimer en het importeren en exporteren van al je podcasts is Pocket Casts een uitstekende keuze voor wie liever niet afhankelijk is van één apparaat. Door de (wat dure) webversie kun je bovendien echt op álle apparaten bij je podcasts.

Download Pocket Casts voor Android (2,99 euro) of voor iOS (3,59 euro). Er is ook een webversie (14 dagen gratis, daarna 9 euro).

Pocket Casts

Pocket Casts
Pocket Casts
Foto: Pocket Cast

Castro

Simpel en toegankelijk. Castro valt je niet lastig met eindeloze mogelijkheden, maar zet podcasts netjes in een lijstje. Dat kan je op twee manieren bekijken: alfabetisch per podcast en als chronologische lijst van afleveringen. Druk op een podcast en je krijgt een fraai overzicht, waar je een paar toegespitste instellingen vindt.

Je kan instellen of je wilt dat afleveringen automatisch worden gedownload, en of je wilt dat Castro alleen de nieuwste aflevering op je telefoon bewaart. De lijst met afleveringen toont vervolgens precies welke afleveringen op je toestel staan, en welke in de cloud zitten. Druk op een aflevering om ’m te streamen, of handmatig te downloaden. Onder in beeld staat tijdens het afspelen altijd een pauze-knop en een overzicht met de volgende podcast in de rij. Zelf afspeellijsten maken kan niet, instellen hoe snel podcast afgespeeld worden wel.

Download Castro voor iPhone (3,59 euro)

Doggcatcher

Veelzijdig maar ingewikkeld. Doggcatcher biedt veel mogelijkheden voor het organiseren van je podcasts. Dat gaat van instellingen voor het downloaden van podcasts, uitgebreide mogelijkheden voor het maken van afspeellijsten tot een afspeelwidget voor op je thuisscherm.

Jammer is dat Doggcatcher wat uiterlijk en bediening beftref wat achterblijft, zeker vergeleken met andere apps. Er zijn net wat teveel kaal ogende lijstjes, tabjes en overzichten om de app echt rap en prettig te laten voelen. Wie veel podcasts luistert en de boel goed instelt heeft aan Doggcatcher een prettige app. Maar voor de gemiddelde gebruiker is het net wat te summier opgezet, niet aantrekkelijk genoeg.

Doggcatcher is op Android beschikbaar als gratis versie met beperkingen of voor 2,39 euro voor de volledige versie.

Doggcatcher

Doggcatcher
Doggcatcher
Foto: Doggcatcher

Overcast

Fraai en veelzijdig. Overcast is een podcast-app voor de relatieve grootverbruiker. Zelfs met veel podcasts is het makkelijk om overzicht te houden, met name door de simpele mogelijkheid zelf afspeellijsten te maken. Overcast heeft eigenlijk maar twee schermen: een startscherm met afspeellijsten en podcast onder elkaar, en een afspeelscherm.

In het eerste scherm regel je onder meer welke podcasts automatisch worden gedownload en welke pas wanneer jij daar zelf om vraagt. Je maakt er nieuwe afspeellijsten en voegt er nieuwe podcasts toe. Het afspeelscherm bereik je altijd makkelijk met de knoppenbalk onder aan het scherm. Daar kom je bij de meest bijzondere functie van Overcast: stiltes overslaan.

De app laat je stiltes in podcasts wegwerken, en houdt zelfs bij hoeveel tijd je daarmee bespaard hebt. Zo luister je podcasts in korte tijd, zonder de afspeelsnelheid te hoeven verhogen. Ook prettig: Overcast houdt je podcasts online bij op overcast.fm, zodat je ook zonder de app naar de nieuwste afleveringen kan luisteren op bijvoorbeeld je desktop.

Download Overcast voor iPhone (gratis)

Stitcher

De radio- en podcast-app Stitcher werd onlangs overgenomen door muziekdienst Deezer en heeft zo een grote naam achter zich staan. De app zelf was al goed vertegenwoordigd met gratis apps voor iOS, Android, een desktopapplicatie en integratie in verschillende automodellen. 

De app richt zich op aanbevelingen. Op het startscherm worden populaire podcastfragmenten getoond en wie naar iets leuks luistert, kan met één druk op de knop een playlist zien van soortgelijk materiaal.Daar kun je je vervolgens eenvoudig op abonneren of je zet ze in de 'listen later'-lijst. 

Ook hebben de mobiele apps een speciale auto-modus die de interface versimpelt tot enkel essentiële informatie en knoppen, zoals pauzeren, een stuk skippen en volgende playlist afspelen. 

Stitcher kan wel wat rommelig overkomen door het gebruik van verschillende presentaties: rechthoekige blokken, vierkante iconen, lijsten wisselen elkaar af als je door de verschillende onderdelen van de app gaat. De navigatie verloopt echter snel en bouw je al snel een collectie podcasts op met daarin zowel je vaste shows als net ontdekte. 

Download Stitcher gratis voor iOS (gratis) of voor Android (gratis)

Stitcher

Stitcher
Stitcher
Foto: Stitcher

Podcast Addict

Dit is niet de mooiste of overzichtelijkste podcast-app voor Android, maar misschien wel de beste gratis optie op het platform. Het doorzoeken van podcasts en abonneren op verschillende programma's is niet heel makkelijk, maar als je eenmaal een lijst podcasts in de app hebt staan, werkt alles vrij vanzelfsprekend.

Tijdens het afspelen krijg je bovendien toegang tot geavanceerde opties, zoals snel doorspoelen en verschillende afspeelsnelheden. Ook is er een auto-layout die alle knoppen vergroot voor makkelijk gebruik tijdens het rijden.

Download Podcast Addict gratis voor Android. Verwijderen van de advertenties kost 2,49 euro.