Skype heeft een nieuwe app gelanceerd die het mogelijk maakt om videoberichten naar vrienden te versturen. De berichten verdwijnen automatisch na twee weken.

De app Qik is volgens Skype bedoeld voor gebruik tussen de uitgebreidere Skype-chats door en speelt in op de selfietrend.

Qua functionaliteit ligt Qik tussen Snapchat en Vine in. Videoberichten kunnen maximaal 42 seconden lang zijn en kunnen in één keer naar meerdere mensen worden gestuurd. De verzender kan er binnen de bekijktermijn altijd voor kiezen om een bericht te verwijderen, waarna hij ook bij de ontvangers onzichtbaar wordt.

Gebruikers van Qik kunnen zelf standaardberichten van vijf seconden opnemen. Deze 'Qik Fliks' kunnen vervolgens met één druk op de knop worden verstuurd als reactie op berichten van anderen, en werken volgens Skype ongeveer als de bewegende gif-afbeeldingen die veel internetgebruikers sturen als reactie op elkaars posts op sociale media.

Beschikbaar

Er is geen Skype-account nodig om de app te gebruiken. Alleen het telefoonnummer van de gebruiker moet worden geverifieerd.

De app is vanaf dinsdag beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone. De functionaliteit is op alle toestellen hetzelfde, al ontbreekt op iOS nog de mogelijkheid om contacten te blokkeren. Qik Fliks zijn nog niet beschikbaar op Windows Phone.

Qik deelt een naam met een oude videodienst die in 2011 door Skype werd overgenomen voor 150 miljoen dollar en die eerder dit jaar werd gesloten. 

Qik is beschikbaar in Google Play, de App Store en de Windows Phone Store.