Gebruik je telefoon om nieuwe patronen en vormen aan Photoshop toe te voegen, monteer simpel en snel je video’s en wordt aangemoedigd productiever te zijn met de beste apps van de week.

Adobe heeft deze week enkele gratis apps uitgebracht, specifiek ontworpen voor touchscreens en om zijn betaalde apps op de desktop bij te staan.

Adobe Brush

Met deze app kun je zelf penselen maken, voor gebruik in Photoshop en Illustrator op de desktop, en Adobe Sketch op de tablet. Penselen? In Photoshop en Illustrator hebben gebruikers keuze uit tal van zogenoemde penselen, die er bijvoorbeeld uitzien als een echte penseelstreek, een bandenspoor of een bloedspetter.

Met Brush kun je elke foto omtoveren tot zo’n penseel. Dat gaat gemakkelijk: in de app kun je precies aangeven welk deel van een foto je wilt gebruiken. De rest van de afbeelding gum je makkelijk weg, Adobe Brush maakt een functionerend penseel van de overgebleven vorm.

Adobe doet het zelf voor met een foto van een boeket, omgetoverd tot penseel. Met dat bloemen-penseel kunnen vervolgens allerlei vormen worden geschilderd. De app zorgt ervoor dat het penseel er altijd goed uitziet, of er nu een korte rechte streep mee wordt gezet, of een lange lijn met veel bochten.

Download Adobe Brush voor iOS (gratis)

Adobe Shape

Met deze app kunnen gebruikers bestaande vormen of tekeningen makkelijk digitaliseren voor gebruik in Photoshop en Illustrator. Gebruikers kunnen daarbij tekeningen van papier importeren. Een foto van een schets wordt door de app automatisch omgezet tot vector-bestand. Zo is het in groot of klein formaat in Photoshop en Illustrator te gebruiken, en eventueel uit te breiden.

Download Adobe Shape voor iOS (gratis)

Photoshop Sketch

Penselen die met Brush zijn gemaakt, en vormen die met Shape zijn vastgelegd, kunnen gebruikt worden op de pc. Maar ook in Photoshop Sketch, een soort uitgeklede gratis versie van Photoshop voor de iPad. Handig aan Sketch is dat projecten in de cloud worden bewaard. Zo kan je makkelijk wisselen tussen Photoshop op de desktop en Sketch op de iPad.

Met de iPad-app kun je eigen schetsen maken, maar ook voltooide projecten tonen. Daarnaast kun je door projecten van anderen bladeren, en commentaar achterlaten. Op die manier wordt de app echt een verlengstuk van Photoshop, in plaats van een gemankeerde tablet-versie.

Download Photoshop Sketch voor iPad (gratis)

Adobe Premiere Clip

Premiere Clip is goed te vergelijken met Photoshop Sketch. Ook clip is een versimpelde versie van het volwassen Premiere Pro voor de pc. En net als Sketch biedt ook Premiere Clip een interface die erg geschikt is voor een touchscreen, met precies genoeg opties.

Premiere Clip doet het eigenlijk nog beter dan Sketch. Zelden maakte een app het zo simpel om snel een video te monteren met verschillende shots of scènes en eventueel afgewisseld met foto’s. De volgorde is daarbij duidelijk en rechtlijnig: selecteer eerst de foto’s en video’s waar je een filmpje van wilt maken. Die komen in het geval van de iPhone op de onderste helft van het scherm te staan.

Daar is de volgorde makkelijk te bepalen: versleep scènes simpelweg. Druk op een video om het fragment aan te passen. Inkorten is makkelijk, maar ook zaken als belichting en afspeelsnelheid zijn aan te passen. Je kan makkelijk eigen muziek onder clips zetten, en het beeld veranderen met een filter.

Op die manier zet je in minuten een prima ogende video in elkaar, zonder dat je met opties wordt overrompeld, en terwijl alles makkelijk met één duim te bedienen is. Projecten kunnen eventueel geïmporteerd worden in Premiere Pro, of direct online worden gedeeld via e-mail, Twitter, Facebook en YouTube.

Download Premiere Clip voor iOS (gratis)

Todoist

Todo-app Todoist onderscheidt zich van andere taken-apps aan de hand van een Karma-systeem. Gebruikers krijgen punten voor het voltooien van hun eigen taken. De Karma-punten die je daarmee verdiende waren voorheen alleen te zien via de site van Todoist, maar zijn na een update ook te zien in de vernieuwde apps voor Android en iOS.

De Karma-punten lijken een gimmick, maar geven ondertussen wel een redelijk beeld van hoe productief je bent geweest. Je kan je aantal verdiende Karma-punten namelijk op Twitter en Facebook delen, maar daarmee ook direct de voortgang van vrienden vergelijken.

Todoist geeft je grafieken van het aantal Karma-punten dat je verdiend hebt. Dat kan verhelderend en motiverend werken, omdat je een goed totaaloverzicht van je meest productieve momenten voor je ziet. De Karma-punten zijn daarnaast een goeie manier om je vertrouwd te maken met alle functies van de app.

Gebruik je Todoist namelijk zo slim mogelijk door tags, herinneringen en projecten te maken, verdien je ook Karma-punten. Wil je je eigen gemiddelde opkrikken, je vrienden verslaan of zelf gestelde doelen halen, telt slim plannen ook mee.

Download Todoist voor Android of voor iOS (gratis)