Neem smartphone-foto's als een volleerd fotograaf, neem de vergadertafel in je broekzak mee, en blijf op de hoogte van het belangrijkste met de beste apps van deze week.

Manual

Camera's in smartphones worden steeds beter. Zo goed dat je ze ook op professioneel niveau kan gebruiken. De iPhone heeft al een aantal jaar zo'n uitstekende camera, toch konden fotografen tot nu toe enkel de scherptediepte en de belichting handmatig bepalen. De vrijheid die je met een spiegelreflexcamera hebt was er niet, maar die is met iOS 8 wel toegevoegd.

Niet in de standaard camera, maar wel door middel van meer vrijheid voor ontwikkelaars. Die kunnen nu elk aspect van de camera handmatig bedienbaar maken, Manual maakt dankbaar gebruik van die nieuwe opties. De app is echt ontwikkeld voor mensen die met een spiegelreflexcamera uit de voeten kunnen, en die mogelijkheden ook willen wanneer ze hun grote camera niet bij de hand hebben.

Boven en onder het camerabeeld zitten schakelaars die fotografen bekend voorkomen. Met een schuifje kun je de focus van de camera handmatig bepalen. Witbalans kun je op de scène aanpassen, en ook de ISO is handmatig in te stellen. Ook de belichtingscompensatie en zelfs sluitersnelheid kun je naar eigen wens aanpassen. De diafragma uiteraard niet, die zit immers vast op telefoons.

De vele mogelijkheden maken Manual geen camera-app voor de beginner. Je moet echt weten waar je mee bezig bent wanneer je alle waarden handmatig instelt. Maar zeker in omstandigheden waarin weinig, veel of tegenlicht is, kan Manual in handen van een geoefende fotograaf veel betere foto's opleveren dan de automatische stand aflevert. Met het simpele histogram onder in beeld kan de fotograaf in de gaten houden wat het effect van het handmatig bijdraaien van alle instellingen is. Bewerkingsopties heeft Manual niet: je maakt er enkel foto's mee, die in de standaard Foto's-app terecht komen.

Download Manual voor iPhone (1,79 euro)

Talko

Hebben nieuwe chat-apps nog wel een kans op bestaansrecht? Dat kan je je ondertussen serieus afvragen met een verzadigd aanbod van Whatsapp, Hangouts, Facebook Messenger, iMessage en ga zo maar door. Een specifieke chat-app voor zakelijke gebruikers dan? Da's een heel ander verhaal.

Talk richt zich op die zakelijke gebruiker, en wil alles oplossen waar Talko-oprichter Ray Ozzie zich in chat-apps tot nu toe aan stoorde. Ozzie is niet de eerste de beste: hij was tussen 2005 en 2010 hoofd software binnen Microsoft en weet dus zowel wat van apps, als van digitaal zaken doen. Wat Ozzie merkte was: ondanks dat korte tekstberichtjes voor persoonlijke relaties misschien prima werken, schieten ze voor zakelijk gebruik tekort.

Zakelijk wil Ozzie praten, en met Talko kan dat. Zie de app als de digitale versie van een vergadertafel en je komt een heel eind. Je kunt met Talko namelijk gewoon foto's sturen en berichtjes tikken, maar centraal staat letterlijk en figuurlijk de microfoon-knop van de app. Daarmee geef je snel je mening over iets wat je collega's gezegd hebben.

Wat ze gezegd hebben weet je snel genoeg, want in Talko kun je standaard alle geluidsfragmenten van anderen in één keer afluisteren. De app laat je daarbij kiezen tussen de speaker in je telefoon, of bijvoorbeeld de bluetooth-speaker van je auto. En stel je de bewegingsmeter van je telefoon in, dan wordt je niet gestoord als je aan het rijden of bijvoorbeeld hardlopen bent.

Handig is dat je met Talko naast je eigen stem, ook een telefoongesprek kan opnemen. Vanuit te app kan je een telefoongesprek starten, naderhand kun je het als geluidsfragment toevoegen. Op die manier heb je zo laagdrempelig mogelijk zakelijk contact, ook al zit je niet allemaal rond de vergadertafel.

Download Talko voor iOS (gratis)

Binnenkort ondersteuning voor meer platformen

Ping

Sommige apps hebben niet veel functies nodig. Ping, van de makers van Secret, is zo'n app. Doodsimpel in opzet, maar juist daarom aantrekkelijk. Wat doet de app precies? Nou, hij 'pingt' je wanneer er iets boeiends gebeurt.

Wat jij persoonlijk boeiend vindt, geef je binnen de app aan. Dat doe je in een lijst die prachtig van kleur verandert wanneer je er doorheen scrolt. Zo kun je bijvoorbeeld bericht krijge als er toffe films of apps verschijnen, of wanneer bepaalde onderwerpen trending zijn op Twitter of Google. Oh, en ook elke keer wanneer Kanye West iets twittert.

Door op de stip rechtsboven in beeld te drukken, krijg je een overzicht van pings die je al gekregen hebt. Je kan ook aan de stip trekken: dan volgt een soepele overgang zodat je alvast half op het volgende scherm kan kijken (een portaal volgens de ontwikkelaar). In dat overzicht stat bij mij bijvoorbeeld het bericht dat acteur George Clooney ineens veel werd gezocht op Google. De man bleek te zijn getrouwd; was ik zonder Ping waarschijnlijk niet achter gekomen. Ik wil maar zeggen.

Het aanbod van zaken waarover je een push-bericht kan krijgen groeit constant. Wat Ping precies is of moet worden weten de ontwikkelaars nog niet, dat zal blijken als meer mensen de app gebruiken. Wel is volgens hen duidelijk dat het simpel moet blijven. Daarom is de interface zo kaal, en daarom heb je geen account nodig om Ping te gebruiken.

Download Ping voor Android of voor iOS (gratis)

Widgets Pro

Sinds iOS 8 beschikbaar is kunnen ook mensen met een iPhone eindelijk handige widgets gebruiken. Als je niet weet wat widgets precies zijn, is Widgets Pro een hele aardige eerste kennismaking. De app is het Zwitserse zakmes onder de widgets. Niet stuk voor stuk de beste widgets, wel het beste totaalaanbod van kleine functionaliteit.

In iOS 8 komen widgets in het berichtencentrum te staan, dat je tevoorschijn haalt door vanaf de bovenrand van je scherm naar beneden te trekken. Standaard staat daar een kort weerbericht en een overzicht van je dag en de beurskoersen. Met Widgets Pro voeg je daar een behoorlijke lading widgets aan toe.

Er zijn widgets met een rekenmachine, een wereldklok, widgets met nieuws en Twitter-berichten en widgets met het weer en de beste Youtube-video's. Sommige widgets zijn precies op hun plaats in je berichtencentrum. Zo zie je met de handige wereldklok snel hoe laat het is op maximaal vier andere plekken in de wereld. En met de Twitter-widget kun je je hele tijdlijn laten langskomen, wat handig is afhankelijk van hoeveel mensen je volgt.

De weer-widget van Widgets Pro is ook prima, en toont het huidige weerbericht. Er zijn ook widgets voor orkanen en ander extreem weer, maar die werken in Nederland niet. De nieuws-widget werkt wel erg goed. Die toont het laatste nieuws dat binnenkomt op je Feedly-account, die je gewoon gratis kan aanmaken.

Ook prima zijn het kompas, de rekenmachine en de flight tracker, waarmee je je vluchttijden kan bijhouden. De Youtube-app laat jammer genoeg alleen populaire video's zien: inloggen met je eigen account kan niet. Toch is Widgets Pro een fijne app voor iOS-gebruikers die eens willen proberen of een berichtenscherm vol informatie wat voor hen is.

Download Widgets Pro voor iOS (1,79 euro)