Verdien gratis apps, vlieg razendsnel door de ruimte, leg digitaal je erfenis vast en beleef de Eerste Wereldoorlog op een unieke manier met deze beste apps van de week.

Alone

Het is een apart genre games: spellen waarin het karakter automatisch over het scherm beweegt, en zo ver mogelijk lopen, rennen, of vliegen de opdracht is. We kennen het van Temple Run, Canabalt en Flappy Bird. De manier waarop is steeds verschillend, maar één ding hebben ze gemeen: je wilt een zo ver mogelijke afstand afleggen voordat je doodgaat.

Alone borduurt voort op dat spelprincipe op een simpele maar doeltreffende manier. De game draait om twee dingen: een achterlijk hoge snelheid en een snaarstrakke besturing. Zonder verdere uitleg start het spel door een klein ruimteschip tussen rotsen door te laten vliegen. Het is aan jou om te zorgen dat je nergens tegenaan botst, terwijl je wordt geconfronteerd met tunnels, vallende rotsen en langs vliegende kometen.

Na een paar crashes krijg je de besturing door. Alone laat zich namelijk met één vinger of duim bedienen, maar op een manier die we niet eerder zagen. Om het schip te manoeuvreren is maar een zeer kleine beweging nodig. Moet je plots uitwijken voor een obstakel is een korte, snelle veeg naar boven of onder voldoende. Je ruimteschip maakt dan een zwieper, en wie even oefent kan het schip bijna laten dansen.

De hoge snelheid, strakke besturing en aantrekkelijk functioneel uiterlijk maken van Alone een verslavende game. Wel eist het opperste concentratie: een botsing is ongelooflijk snel gemaakt, zelfs op de laagste moeilijkheidgraad 'hard'. Alone wordt alleen maar moeilijker.

*Download Alone voor Android of voor iOS (1,99 euro)

Google Opinion Rewards

Menig app die in deze rubriek voorbij komt kost geld. Dat kan lastig zijn, vooral voor Android zijn er op een creditcard of Paypal-account na weinig mogelijkheden om apps aan te schaffen. Gelukkig is Google Opinion Rewards nu ook in Nederland beschikbaar.

In de app vul je enquêtes in, waar je in ruil Google Play-tegoed voor krijgt. Je kan vragen over allerlei onderwerpen voorgeschoteld krijgen, meestal kan een antwoord worden aangetikt. Per ingevulde enquete krijg je zo'n 50 tot 75 cent aan Play Store-tegoed.

Google Opinion Rewards is weer een slimme manier waarop Google zijn grote netwerk gebruikers inzet. Bedrijven als advertentiebureau's verzamelen door de enquêtes makkelijk waardevolle informatie, als gebruiker wordt je beloond met tegoed. Elke week is er ten minste één nieuwe enquete, een push-bericht waarschuwt je wanneer je weer in een paar minuten een app bij elkaar kan verdienen.

Download Google Opinion Rewards voor Android (gratis)

Valiant Hearts: The Great War

Voor wie één van de uitstekende Rayman-games voor Android of iOS heeft gespeeld, ziet Valiant Hearts er bekend uit. De game werd ook gemaakt door Ubisoft, dat hetzelfde handgetekende, papieren uiterlijk gebruikte. Dat past uitstekend bij Valiant Hearts, dat verhalen uit de Eerste Wereldoorlog vertelt.

Het hoofdverhaal is dat van Duitser Karl, die met zijn Franse vrouw Marie op het Franse platteland woont. Als de Grote Oorlog in 1914 begint, wordt Karl het land uitgezet en moet hij voor de Duitsers vechten. Zijn Franse schoonvader wordt ondanks zijn leeftijd gekozen voor het Franse leger.

Wat volgt is geen bloederig actiespel, maar een tocht door de oorlog heen. Je ziet hoe troepen in de verschillende Europese landen worden verzameld. Via stations kom je op de slagvelden terecht, en vooral in de bekende loopgraven. Valiant Hearts is gebaseerd op de brieven die soldaten vanuit die loopgraven naar het thuisfront schreven. Het houdt die beschrijvende toon aan, alsof je door een stripboek loopt.

Je kan je daarom bij vlagen afvragen of Valiant Hearts nou een game is, een bewegend stripboek of een interactieve cartoon. Dat maakt echter niets meer uit wanneer je door het verhaal wordt gegrepen. In tegenstelling tot WOII wordt de Eerste Wereldoorlog niet vaak in games behandeld, waarschijnlijk omdat de loopgravenoorlog zich niet goed leent voor first-person-shooters. Valiant Hearts bewijst dat de Eerste Wereldoorlog wel degelijk een boeiend decor is, juist voor het aangrijpende, menselijke verhaal dat schuilgaat achter elke oorlog.

Download Valiant Hearts voor iOS (4,49)

Just in Case

De naam van deze app zegt precies waarvoor hij bedoeld is: het geval dat. Het geval je doodgaat om precies te zijn. Niet fijn om te denken, en dat doen we volgens Nederlandse ontwikkelaar Appsuperb dan ook niet. Vooral jonge mensen hebben nergens concreet staan wat hun wensen zijn, mochten ze onverhoopt komen te overlijden.

In Just in Case kan je dat allemaal gedetailleerd invullen. Dat heeft de ontwikkelaar slim gedaan in de vorm van vragenkaarten. Zo hoef je zelf in je hoofd niet je eigen begrafenis af te spelen, maar geef je bijvoorbeeld wel aan wat er met je huisdieren moet gebeuren. Ook krijg je de vraag welke nummers er op je uitvaart gedraaid mogen worden.

Ook stelt de app wat modernere vragen, zoals wat er met je online accounts moet gebeuren. De informatie wordt opgeslagen op een clouddienst naar keuze. Daarbij moet je drie vertrouwelingen aanwijzen, die de informatie zo nodig op kunnen vragen. De ontwikkelaar zegt zelf niet bij jouw informatie te kunnen, en de vertrouwelingen pas toegang geeft wanneer er minstens twee jouw overlijden bevestigen. Misschien een beetje morbide, maar Just in Case is wel een pragmatische manier om in deze tijd met je testament om te gaan. De informatie is overigens nog niet bindend, de ontwikkelaar wil dat op termijn wel voor elkaar krijgen.

Download Just in Case voor iOS (gratis)