Microsoft heeft een technologie ontwikkeld waarmee schokkerige beelden van bijvoorbeeld een Gopro-camera automatisch worden getransformeerd in een vloeiende video.

Het team werkt hard aan een Windows Phone-app die de technologie gaat gebruiken, maar wanneer die zal verschijnen is nog niet bekend.

De technologie, die de onderzoekers 'hyperlapse' noemen, is bedoeld om zogenoemde timelapsevideo's die worden gemaakt met een helmcamera (bijvoorbeeld tijdens het lopen, skiën of mountainbiken) te verbeteren.

In een timelapsevideo worden films snel afgespoeld, waardoor de kijker een lange route of afdaling te zien krijgt in een paar minuten. De filmpjes zijn echter vaak schokkerig doordat de drager van de camera loopt of fietst. Doordat de beelden worden versneld, valt dat schokken nog meer op.

De techniek van Microsoft lost dat probleem op door een 3d-pad te maken op basis van het originele materiaal. Dat pad wordt geanalyseerd, waarna de technologie een nieuwe, vloeiendere route bepaald. Vervolgens wordt er een nieuwe, soepelere video gegenereerd op basis van de verschillende frames uit het bronmateriaal.

Disney

De onderzoeksafdeling van Disney toonde onlangs ook aan automatische videobewerkingstechnologie. Bij Disney draait het echter om het combineren van verschillende beelden tot één vloeiende en logisch geschakelde video. 

Als diverse personen bijvoorbeeld een kind aan het filmen zijn, herkent de software automatisch dat het kind het onderwerp is omdat de camera's zich daar op focussen. Door gebruik te maken van algoritmes die bepalen welke kant het onderwerp op beweegt wordt volgens Disney logisch geschakeld tussen de verschillende kijkhoeken.

Het zou volgens Disney met de technologie eenvoudig moeten zijn om bijvoorbeeld een logische samenvatting te maken van een sportwedstrijd waarbij het bewerken van alle video's automatisch gebeurt.