Maak zelf prachtige polygone wallpapers, speel het leukste spel samen op één iPad en zoek nieuwe plekken met het volledig vernieuwde Foursquare.

Astro Duel

Asteroids is één van de meest bekende arcade-games in de geschiedenis en wordt moeiteloos in één adem genoemd met titels als Pacman en Pong. Dat het spelprincipe nog springlevend is bewijst Astro Duel, een charmante multiplayer-game voor iPad met retro graphics. In tegenstelling tot Asteroids speel je Astro Duel met minstens twee personen. Voor de gameplay heeft de ontwikkelaar zich naar eigen zeggen ook laten inspireren door een andere klassieker: Super Bomberman.

Astro Duel met z'n tweeën spelen doe je door beiden een kan van de iPad vast te pakken. In elke hoek zitten twee knoppen: links voor het draaien van je schip, rechts voor schieten en een boost. Dat is in het begin even wennen, daarna werkt het prima, zeker voor de korte, snelle potjes die je in Astro Duel kan doen.

Je doel in Astro Duel is simpel: schiet je tegenstander dood voordat hij dat bij jou doet. Het wordt je moeilijk gemaakt door tien verschillende arena's, waar je allebei in een hoek van het veld begint. Dwars gezeten door muren, obstakels en gevaarlijke asteroïdes moet jij je tegenstander voor zijn. Het is ook mogelijk Astro Duel met vier mensen te spelen, in dat geval kan je ook de modus team death match proberen.

Dat spelen met z'n vieren kan op verschillende manieren. Zo kunnen alle spelers de app Joypad op hun iPhone zetten, waarna de telefoons de controllers zijn. Ook ondersteunt de game standaard iOS-controllers, die in allerlei soorten en maten op de markt zijn. Een mix kan natuurlijk ook: twee spelers die de iPad vastpakken, met twee andere spelers die met een telefoon of draadloze controller spelen. Die snelle gameplay gepaard met retro maar absoluut prachtige graphics maken Astro Duel één van de leukste lokale multiplayer-games voor de iPad.

Download Astro Duel voor iPad (2,69 euro)

Ook besproken: Joypad voor iPhone (gratis)

Foursquare

Eerder dit jaar kondigde Foursquare een nieuwe strategie aan. Het bedrijf was tot de conclusie gekomen dat het doel van hun app te onduidelijk was geworden. Enerzijds was er die functie waar de app groot mee is geworden: het via gps inchecken op allerlei plaatsen. Aan de andere kant waren er de recensies over onder meer horeca-gelegenheden die mensen in de app achterlieten.

Door al die recensies is Foursquare door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest uitgebreide en betrouwbare reisgidsen die je kan downloaden. Waar je ter wereld ook bent, met Foursquare kun je snel een leuke plek vinden om wat te eten of te drinken. Daar wilde Foursquare meer de nadruk op leggen, en dus werd het incheck-gedeelte eerder dit jaar verplaatst naar de nieuwe app Swarm.

Deze week werd ook Foursquare helemaal vernieuwd, met een opvallend roze logo voorop. Met die fraaie lik verf is de app vooral veel duidelijker en gerichter geworden. Foursquare zoekt nu waar je ook bent constant naar precies die plekken waar jij persoonlijk het liefst naartoe gaat.

Open je de app voor het eerst krijg je dan ook direct de vraag waar je allemaal van houdt. Espresso? Hamburgers? Restaurants met zelfgemaakt roomijs, of koffietentjes met gratis wifi? Selecteer je voorkeuren en Foursquare toont welke tentjes op loop- en fietsafstand jij moet hebben. Dat zijn dus niet alleen plekken die algemeen een goede beoordeling krijgen, maar ook voldoen aan iets waar jij persoonlijk waarde aan hecht.

Om ervoor te zorgen dat dis systeem alleen maar beter wordt, kunnen gebruikers in hun recensie tags achterlaten. Ergens geluncht waar je daarna lekker kon tafelvoetballen? Voeg een tag voetbaltafel toe en meer mensen zullen de tent om die reden vinden. Dit mechanisme is merkbaar de belangrijkste vernieuwing van Foursquare.

Een druk op de roze F linksboven in beeld haalt je voorkeurmenu tevoorschijn, zodat je dat altijd kan aanvullen of juist verfijnen. Natuurlijk kun je ook nog ouderwets zoektermen gebruiken/ Burgemeester worden van een bepaald café kan dan wel niet meer, het beste restaurant voor jou persoonlijk vinden is met de nieuwe Foursquare bijzonder makkelijk en vooral leuk geworden.

Download Foursquare voor Android of voor iOS (gratis)

Ook besproken: Swarm voor Android of voor iPhone (gratis)

Crystals

De polygone wallpaper doet het goed de laatste tijd. Onder meer Samsung stelt de afbeeldingen met kleurrijke, geometrische vlakken standaard in op zijn telefoons en tablets. Crystals is een app voor mensen die maar geen genoeg kunnen krijgen van dat specifieke stijltje. Met de app voor iOS maak je makkelijk uniek ogende polygone afbeeldingen, die je onder meer als wallapper kan gebruiken.

Crystals is zo simpel dat het bijna moeilijk is om iets te maken dat er niet mooi uit ziet. Je begint met één egale kleur, en vervolgens tik je waar dan ook op het scherm. Daar komt direct een splitsing naar drie kleuren, die altijd bij elkaar passen. Het scherm wordt opgedeeld in steeds kleinere driehoekjes naarmate je meer en meer op het scherm drukt.

Ben je tevreden met wat je gemaakt hebt, kun je afbeelding opslaan voor gebruik op je apparaat: het wordt dan opgeslagen in dezelfde resolutie als je scherm zodat alles er zo strak mogelijk uitziet. Verder bewerken in een ander programma kan ook: je kan afbeeldingen exporteren als pdf en svg. Standaard heeft de gratis app twee stijlen: een bont gekleurde en een zwart-witte, met dagelijks steeds weer een andere stijl waar je mee kan spelen. Wie meer stijlen wil, kan in de app pakketten kopen.

Download Crystals voor iOS (gratis)