Bel je vrienden versleuteld op maar deel je lijstjes met de hele wereld, gebruik Wikipedia sneller dan ooit en bekijk de wereld door een andere bril met deze beste apps van de week.

Wunderlist

De eerste de beste takenlijst is Wunderlist met zijn staat van dienst zeker niet. De app was er vroeg bij op veel apparaten, en altijd al gratis. Dat heeft Wunderlist een grote schare trouwe gebruikers opgeleverd, ruim acht miljoen als we Duitse ontwikkelaar 6Wunderkinder mogen geloven. Maar door het belegen uiterlijk hebben die de afgelopen tijd misschien rondgekeken naar vergelijkbare apps voor Android of iOS.

Goed nieuws voor die mensen: Wunderlist 3 is uit en oogt strakker dan ooit. Het vernieuwde uiterlijk past met zijn gebrek aan opsmuk mooi bij iOS en Android. Beiden systemen hebben sinds Wunderlist 2.0 uitkwam een grote uiterlijke opfrisbeurt gehad, Wunderlist 3.0 sluit daar nu weer mooi bij aan. Wel is het nog steeds mogelijk een eigen achtergrond achter de taken te zetten, waardoor Wunderlist nog altijd wat persoonlijker oogt dan de doorsnee takenlijst.

Die takenlijst is nu ook meer dan voorheen front and center. Je wordt direct met je lijst geconfronteerd, schakelen naar andere lijsten doe je via de menuknop linksboven. Rechtsboven staat een deel-knop, waarmee je je lijst met iedereen kan delen. Dat kan je beperken tot enkel vrienden, maar in potentie kan je één lijst voor tientallen of honderden mensen openstellen. Dragen mensen bij aan zo'n lijst, of doe je zelf wijzigingen tussen apparaten, dan worden die nu sneller dan eerst gesynchroniseerd.

Download Wunderlist voor Android of voor iOS of voor tal van andere systemen (gratis)

Cucalu

De meeste populaire foto-apps zijn er om de fotograaf zijn gang te laten gaan bij het maken van zijn foto's. Cucalu draait het om en vertelt jou juist wat je moet fotograferen. Dat is helemaal niet zo dwingend als het klinkt, maar een hele leuke manier om je omgeving op een andere manier bekijken.

Cucalu geeft je namelijk missies: fotografeer een paar cirkels, zet een rechthoek op de foto of ga op zoek naar de perfecte driehoek. Je krijgt een sjabloon in beeld, waardoor je soms echt je best moet doen om een gevonden vorm passend op de foto te krijgen. Soms moet je daarvoor bijvoorbeeld heel dicht op een vorm gaan staan, terwijl je de volgende vorm juist van een afstand moet fotograferen.

Daarbij daagt Cucalu je ook nog eens uit om die foto's binnen een beperkte straal te maken. De ontwikkelaar ziet die grenzen niet als beperkingen, maar juist als manier om je uit te dagen bekende plekken op een nieuwe manier te bekijken. Door de vorm-sjablonen zijn de resulterende foto's mooi symmetrisch van compositie. Zet er een paar achter elkaar en je hebt direct een strakke serie. Bovendien moet je zo nu en dan ook het werk van anderen beoordelen. Dat is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat je wat meer je best doet op je eigen foto's. Een leuke manier om wat creatiever met fotografie om te leren gaan.

Download Cucalu voor iPhone (1,79 euro)

Wikipedia

De mobiele apps van Wikipedia waren de afgelopen jaren niet veel meer dan veredelde browser-vensters. Wie Wikipedia graag snel en goed leesbaar wilde gebruiken, kon zijn heil beter bij een van de vele Wikipedia-apps van derden zoeken. Sinds kort steekt Wikipedia echter meer moeite in zijn apps. Dat was al te zien in de bèta-versie van de Android-app en ook in de totaal vernieuwde iOS-app die deze week verschenen is.

In tegenstelling tot vorige versies is die versie 4.0 van Wikipedia voor iOS native. Dat bekent dat de app veel soepeler reageert en Wikipedia-artikelen veel sneller op je scherm toont. Groot bijkomend voordeel is dat je pagina's nu ook makkelijk kan opslaan voor offline lezen. Dat gebeurt met de deel-knop rechtsonder in beeld, waarmee je een artikel ook op verschillende sociale media kan delen.

Prettig is ook de makkelijk toegankelijke inhoudsopgave. Met een druk op de knop rechtsboven in beeld, of met een veeg vanaf de rechter schermrand tover je de inhoud tevoorschijn. Dat scheelt een hoop scrollen in de soms uit de kluiten gewassen artikelen op Wikipedia. De inhoudsopgave vult de rechterhelft van het scherm, terwijl de betreffende Wikipedia-pagina krimpt om op de linkerhelft te passen. Het is met de app bovenden mogelijk om Wikipedia-pagina's aan te passen of aan te vullen. Inloggen hoeft daarvoor niet, maar kan wel.

Download Wikipedia voor iOS (gratis)

Signal

We vinden privacy en veiligheid steeds belangrijker. Gratis beveiligd tekstberichten uitwisselen kon al op verschillende manieren, via Whatsapp-alternatief Telegram bijvoorbeeld, dat encryptie belooft. Gratis versleuteld bellen kon nog niet, het geprezen Silent Phone van Silent Circle kost bijvoorbeeld een vast bedrag per maand.

Signal biedt versleutelde telefoongesprekken tussen iPhones en Android-telefoons. Android-gebruikers zijn vanuit Signal op iOS bereikbaar via het gratis Redphone. Anders dan met bijvoorbeeld Silent Phone het geval is, hoef je voor Signal geen apart account aan te maken. Je gebruikt de app met je eigen telefoonnummer, dat je net als met zoveel apps bevestigd met een toegezonden sms-code.

Daarna ben je voor andere Signal-gebruikers makkelijk vindbaar. Ook Redphone-Gebruigers kunnen je dan aan de hand van je telefoonnummer vinden. Zowel die standaard telefoonnummers als het feit dat je geen geld betaald, maakt de kans dat je een app als deze daadwerkelijk gaat gebruiken een stuk groter. Wie benieuwd is hoe goed de end-to-end-encryptie van Signal daadwerkelijk is, kan de open source-versleuteling inkijken.

Op termijn wordt aan zowel Signal als Redphone ook een chatfunctie toegevoegd, zodat je met één app versleuteld kan bellen en chatten. De app zelf past met zijn simpele uiterlijk prima binnen iOS 7. In gebruik wijkt de app amper af van de standaard belfunctie. Veel ingewikkelder dan een contact kiezen en die opbellen wordt Signal niet.

Download Signal voor iPhone (gratis)

Ook besproken: Download Redphone voor Android (gratis)