Maak je eigen emoji-stickers, zie in één oogopslag al je statistieken en speel een gouwe ouwe game weer opnieuw in deze beste apps van de week.

Canabalt

Canabalt draait al aardig lang mee in de App Store: sinds oktober 2009 is de game al verkrijgbaar. In bijna vijf jaar tijd veranderde er niks aan het spel: de hoofdpersoon rent automatisch over daken van instortende gebouwen, door op het scherm te tikken spring je zo lang mogelijk van gebouw naar gebouw.

Deze week kreeg Canabalt voor iOS plots een grote update naar versie 2.0. Daarbij is een multiplayer-modus toegevoegd, en acht nieuwe spelmodi. Het zijn vernieuwingen die voor Android al lang beschikbaar waren, maar een welkome toevoeging zijn aan één van de bekendste vroege iOS-games.

De multiplayer-modus is leuk uitgevoerd: die speel je op één telefoon waarbij beide spelers één kant van het toestel bedienen. Het principe blijft hetzelfde, alleen rennen er nu twee poppetjes over de daken. Nieuwe variaties op het spelprincipe zijn onder meer Leap of Faith, waarbij de gebouwen onzichtbaar zijn en Fractured, waarbij alle gebouwen instorten. Bij de modus Box Tripper ligt het level bezaaid met dozen, wat de simpele gameplay op weer een andere manier ingewikkeld maakt.

Download Canabalt voor Android of voor iOS (0,89 euro)

Imoji

Berichten-apps als Facebook Messenger en Line onderscheiden zich met stickers. Uit de kluiten gewassen emoticons die je naar vrienden kan sturen, en die in steeds meer varianten verkrijgbaar zijn. De optie zit niet in de standaard iMessage-app van iOS, maar met Imoji kun je toch stickers met de app versturen.

Het leuke is dat dat geen standaard stickers zijn, maar stickers van je eigen hoofd, die van je vrienden en alles wat je maar kan bedenken. In Imoji knip je bijvoorbeeld een hoofd uit, waarna de app er een witte rand omheen maakt. Zo krijgen de stickers een professioneel uiterlijk.

Dat uitknippen van voorwerpen is zeker in het begin wel erg lastig. Heel precies gum je met je vinger langs de contouren van bijvoorbeeld een gezicht en haar. Dat luistert nauw, want gum je slordig dan krijg je een rommelig resultaat. Is het wel goed gelukt, sla je de sticker op en verstuur je die makkelijk door die naar het midden van het scherm te slepen. Het is daarbij wel jammer dat je je stickers alleen maar via iMessage kan versturen. Een optie om ze ook in bijvoorbeeld Whatsapp te gebruiken zou welkom zijn.

Download Emoji voor iPhone (gratis)

Numerics

Veel sites laten je statistieken bijhouden: je aantal likes op Facebook, retweets op Twitter, het aantal bezoekers van je site van Google Analytics, de verkopen van je webwinkel via Salesforce en ga zo maar door. Numerics pakt al die nummers samen en maakt er één fraai en overzichtelijk dashboard van.

Althans, jij als gebruiker doet dat. Heel precies kun je alleen die cijfers weergeven die jij interessant vindt. Zo kun je live cijfers over site-bezoek van Google Analytics naast een grafiek van de inkomsten van je site zetten. Je kan weergeven hoeveel geld er op je Paypal-account staat, hoe vaak mensen iets van je site hebben gedownload en op welke dagen mensen het meest naar je Youtube-video's kijken.

De mogelijkheden zijn groot dankzij het grote aantal diensten die Numerics ondersteunt. Daarbij heb je keuze uit veel verschillende mogelijkheden om data weer te geven, in bijvoorbeeld een staafdiagram of een taartdiagram. Numerics doet het vooral goed op het grote scherm van de iPad, en nog beter wanneer je je iOS-apparaat via Airplay met een Apple TV verbindt. Dan wordt extra grote weergave van je statistieken getoond, waar in één oogopslag meer op is te zien dan op iPhone of iPad.

Download Numerics voor iOS (17,99 euro)