Slechts 40 procent van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 19 jaar heeft de Twitter-app nog op zijn smartphone staan.

Dat is een flinke daling ten opzichte van de 66 procent die Telecompaper Consumer Panel een jaar eerder heeft gemeten. Het panel deed hiervoor onderzoek naar appgebruik onder 20.000 Nederlanders. 

Het zijn vooral jongeren waarbij Twitter minder populair lijkt te zijn geworden. Gemiddeld genomen over alle leeftijdsgroepen heeft 25 procent van de Nederlanders de app van het sociale netwerk op zijn telefoon staan, vergeleken met 32 procent in 2013. 

Het is niet bekend in hoeverre het gebruik van het sociale netwerk ook daadwerkelijk is afgenomen, het onderzoek keek enkel naar het gebruik van mobiele apps.

Uit cijfers van GfK die eind juni bekend werden gemaakt, bleek nog dat gebruik van Twitter stabiel was gebleven vergeleken met eind 2013. Mogelijk wordt de dalende populariteit van het sociale netwerk bij jongeren gecompenseerd door stijgend gebruik door oudere leeftijdscategorieën.

Twitter staat wel nog altijd op meer telefoons dan bijvoorbeeld Skype, Snapchat en Instagram, blijkt uit het onderzoek van Telecompaper.  Het is niet duidelijk welk percentage van de Nederlanders Facebook heeft geïnstalleerd op zijn telefoon, maar dit ligt waarschijnlijk significant hoger dan bij Twitter.

De zes beste Twitter-apps