Apple heeft Google in januari getipt bij de Amerikaanse telecomwaakhond FTC. Googles webwinkel zou niet voldoende beveiligd zijn tegen onbedoelde in-app aankopen.

Dat blijkt uit een e-mail van Apple-advocaat Bruce Sewell aan FTC-voorzitter Edith Ramirez, waarover Politico beschikt.

Een week voordat de desbetreffende mail werd verstuurd, is er een door de FTC een klacht ingediend tegen Apple. De telecomwaakhond vond dat het te makkelijk was om onbedoeld binnen een app aankopen te doen, waardoor bijvoorbeeld kinderen hun ouders soms perongeluk opzadelen met torenhoge rekeningen. Een schikking kostte Apple vervolgens 32,5 miljoen dollar.

In mei voerde Google een aantal veranderingen door waardoor het moeilijker moet zijn om perongeluk in-app aankopen te doen. Ook Apple voerde soortgelijke veranderingen door. De Amerikaanse telecomwaakhond diende ook een klacht tegen Amazon. De internetwinkel verzet zich echter tegen de klacht.

Ook in Europa worden de risico's van in-app aankopen bekeken. Nadat consumentenorganisaties uit verschillende lidstaten hun zorgen kenbaar maakten, gaf de Europese Commissie in februari aan met Apple en Google te willen praten over de risico's.

Lees ook: Omzet appwinkels bijna helemaal uit in-app aankopen