Amazon verzet zich tegen het verzoek van de Amerikaanse Federal Trade Commission om het onbedoeld doen van in-app aankopen door consumenten verder aan banden te leggen.
 

Volgens een brief van Amazon aan de FTC is het bedrijf bereid om zijn huidige beleid in de rechtszaal te verdedigen.

Het bedrijf meldt verder dat het al maatregelen heeft genomen op basis van richtlijnen die de FTC eerder heeft opgesteld voor Apple. De FTC schrijft echter voor dat Amazon meldingen over in-app aankopen prominenter moet maken, dat er voor alle transacties een wachtwoord vereist zou moeten zijn en dat het terugvragen van geld eenvoudiger moet worden gemaakt. 

Apple

De FTC diende al eerder een klacht over Apple's beleid in, waarna het bedrijf enkele maatregelen doorvoerde als onderdeel van een schikking. Sinds iOS 7.1 moeten gebruikers standaard eerst een wachtwoord invoeren voor zij een in-app aankoop kunnen doen en kunnen er vervolgens gedurende vijftien minuten meer aankopen gedaan worden. Ook op Android staat standaard ingesteld dat er een wachtwoord nodig is voor in-app aankopen. 

Daarnaast werd er door Apple 32,5 miljoen dollar uitgekeerd aan getroffen consumenten, bijvoorbeeld aan ouders waarvan hun kinderen zonder dat zij er weet van hadden in-game aankopen deden. 

Geen schikking

Amazon meldt nu dat het geen schikking wil treffen en ook niet bereid is om een voorgestelde boete te betalen. Het bedrijf brengt later deze maand zijn eerste smartphone uit, de Amazon Fire Phone, die ook gebruikmaakt van een appomgeving met mogelijke  in-app aankopen.     

Lees alles over de Amazon Fire Phone