Facebook heeft Slingshot uitgebracht, een iPhone-app die in werking erg lijkt op Snapchat. De app is vooralsnog alleen in de VS te downloaden.

Onlangs kwam Slingshot per ongeluk al kort online, nu is de app daadwerkelijk voor de Android en iOS verschenen, maar wel alleen in de VS.

Slingshot richt zich net als het populaire Snapchat op het snel versturen van tijdelijk houdbare foto’s en video’s. De camera is schermvullend; een druk op de cameraknop maakt een foto, inhouden een video.

Die foto of video kun je nog van een boodschap voorzien, en het is mogelijk erop te tekenen. Vervolgens ‘sling’ je de foto of video naar één of meerdere (Facebook)-vrienden.

Eerst reageren

De twist van Slingshot is dat ontvangers jouw foto pas kunnen zien wanneer ze wat terugsturen, andersom werkt da het hetzelfde. Slingshot maakt dat makkelijker door bij reacties de onderste helft van het scherm te vullen met de camera. Een foto wordt dan eenmaal gemaakt direct verstuurd.

Slingshot is de tweede poging van Facebook om Snapchat het hoofd te bieden. Eerder bracht Facebook al het geflopte Poke uit, ook zou een overnamebod van 3 miljard dollar bij Snapchat zijn afgeketst.

Slingshot is ontwikkeld door het Facebook Creative Lab, net als het eerder verschenen Facebook Paper. Die app is vooralsnog alleen op de iPhone en in de VS te gebruiken. Wanneer beide apps ook in de Nederlandse App Store en Play Store staan, is niet bekend.