Microsoft heeft Skype Translator getoond, een techniek die live gesprekken op Skype kan vertalen tussen mensen die verschillende talen spreken.

De demonstratie werd gegeven tijdens de Code Conference, waar Microsoft-ceo Satya Nadella werd geïnterviewd, meld Microsoft.

Skype Translator is volgens Nadella gebouwd om zelflerend te zijn. "Wanneer we onze software Engels leren, leert het Engels", legt Nadella uit. "Maar leren we het daarna Mandarijn, dan leert het niet alleen Mandarijn, maar wordt het ook beter in Engels. En eerlijk gezegd weten we niet precies waarom."

Microsoft heeft de software al ingebouwd in een testversie van Skype. Daarbij kan een videogesprek live worden vertaald, Microsoft demonstreerde dit met een gesprek tussen een Engelssprekende en Duitstalige persoon.

Skype Translator is een combinatie van Microsoft Translator en kunstmatig lerende spraakherkenning. De techniek komt eind 2014 voor het eerst beschikbaar als Skype-bèta eind dit jaar. Microsoft zegt dat de techniek nog in kinderschoenen staat, maar op termijn waardevol kan zijn voor onder meer het onderwijs en de diplomatie.

Eerder bracht Microsoft al Bing Translator uit, een vertaaloplossing voor geschreven tekst.