Eurocommissaris Neelie Kroes is woedend over de Belgische blokkade van een deel van taxidienst Uber. Ze roept mensen op in protest te komen.

Dinsdag besloot de rechtbank in Brussel UberPop te blokkeren. Dit onderdeel van Uber laat geselecteerde particulieren passagiers meenemen, ook wel 'ridesharing' genoemd.

UberPop is nu verboden in België en chaffeurs die de dienst toch aanbieden riskeren een boete van 10.000 euro. Het verbod is ingevoerd omdat de particulieren geen vergunning hebben en er oneerlijke concurrentie zou ontstaan.

"Ik ben woedend over het besluit", schrijft Kroes in een verklaring. De Eurocommissaris roept op in protest te komen en vraagt mensen hun mening te uiten tegenover Brigitte Grouwels, de Brusselse minister voor onder meer Openbaar Vervoer.

Ergernis

"Wat is dit voor juridisch systeem?", vraagt Kroes zich af. "Dit besluit gaat niet over het beschermen of helpen van passagiers, het gaat over het beschermen van een taxikartel." Gericht op Grouwels schrijft Kroes: "U beschermt geen banen mevrouw, u irriteert mensen!"

Ook vraagt de Eurocommissaris zich af hoe het verbod in de praktijk gaat werken. "Gaat de politie onze telefoons bespioneren om te zien of we Uber gebruiken? Laten we mensen failliet gaan en sturen we hen de gevangenis in omdat ze hun families proberen te ondersteunen met extra inkomsten?"

Kroes ziet Uber juist als een goede opschudding van de taximarkt: "Het is niet alsof het huidige systeem werkt. Denk maar eens aan de 23 recente verkrachtingen van vrouwen door mensen die zich voordeden als taxichauffeurs. Je zou denken dat de industrie zich meer zorgen zou maken om hun reputatie dan om Uber."

Uiterst ongepast

Minister Grouwels vindt de kritiek van Kroes uiterst ongepast. Als Kroes minister was geweest in België, had ze waarschijnlijk moeten opstappen, stelde Grouwels, woensdag tegen Vlaamse media. De christendemocrate vindt dat regels er zijn om nageleefd te worden. 

Achtergrond: Taxi-app Uber verscherpt strijd met taxicentrale