Microsoft heeft donderdag Office voor de iPad geïntroduceerd. Maar wat kun je precies met Word, Excel en Powerpoint voor de tablets van Apple?

Office voor iPad bestaat uit drie aparte iOS-apps: Word, Excel en Powerpoint. De apps zijn gratis te downloaden in de App Store. 

Gratis gebruikers kunnen documenten bekijken en presentaties geven. Betalende Office 365-gebruikers hebben toegang tot alle opties van Office voor iPad, waaronder het maken en bewerken van bestanden. Een Office 365-abonnement kost 10 euro per maand of 99 euro per jaar.

De Office-app, niet te verwarren met de drie losse iPad-apps, was al langer beschikbaar voor iPhones, maar ook voor Android-smartphones. De volledige versie van die app is gratis voor consumenten. Zakelijke gebruikers zullen net zoals bij de iPad-apps een Office 365-abonnement af moeten sluiten.

De apps hebben vrijwel precies hetzelfde design als de Windows-versies. Ook zijn de opties en functies vergelijkbaar met die van de Windows-versie, waarbij de interface van de apps voor het gebruik met een touchscreen is geoptimaliseerd.

Als een document wordt bewerkt, wordt de inhoud en opmaak direct opgeslagen op alle verbonden apparaten.

Word

Word voor iPad maakt het mogelijk om tekstdocumenten op de tablet van Apple te maken en bewerken. Zo kan onder andere het lettertype worden aangepast, de grootte van de letters en ook de kleur van de tekst. Een foto invoegen is ook mogelijk, waarbij de tekst rondom de foto wordt geplaatst terwijl je de afbeelding over het document sleept.

Bij Word zijn onder andere tabellen, grafieken, voetnoten en vergelijkingen beschikbaar. De review-functie, waarbij gebruikers aanpassingen met een uitleg kunnen toevoegen, is eveneens in de iPad-versie toegankelijk. Als een document wordt aangepast op een ander apparaat, kan de gebruiker direct met de nieuwe versie doorwerken op de iPad.

Download Word voor iPad (gratis)

Excel

Met Excel voor de iPad kunnen gebruikers spreadsheets maken. De gebruiker beschikt over formules, tabellen, grafieken, opmerkingen, hyperlinks en sparklines. Met een speciaal formuletoetsenbord is het mogelijk om snel cijfers en formules toe te voegen, dat veel eenvoudiger werkt dan het standaardschermtoetsenbord. 

Verder heeft Excel voor iPad een functie die bij gegevens een specifieke grafiek aanraadt. Net als bij Word kunnen gebruikers direct op de iPad aan de nieuwe versie van de spreadsheet doorwerken als het document op een ander apparaat is veranderd.

Download Excel voor iPad (gratis)

Powerpoint

Powerpoint is de presentatie-software van Microsoft die veel in het bedrijfsleven of op scholen wordt gebruikt. Gebruikers krijgen toegang tot afbeeldingen, tabellen, grafieken, SmartArt, overgangen en animaties voor Powerpoint-presentaties. De iPad kan ook worden gebruikt om een presentatie te geven.

Tijdens het presenteren kunnen gebruikers de ingebouwde laserpointer, pennen of markeerstiften gebruiken om hun boodschap over te brengen. Powerpoint voor de iPad biedt tevens de optie om met anderen aan dezelfde presentatie te werken. Ook wordt de aangepaste versie van een Powerpoint-document direct naar andere apparaten gestuurd, zodat de gebruiker altijd de meest recente versie heeft.

Download Powerpoint voor iPad (gratis)