Zie je door alle apps het Twitter-bos niet meer? NUtech helpt je een handje en kiest de zes beste apps voor iOS, Android en Windows Phone.

1. Tweetbot

Als er één app is die een prijs zou verdienen als beste Twitter-app, is het Tweetbot. Ontwikkelaar Topbots heeft de nieuwe standaard bepaald voor Twitter-apps: het gaat gebruikers om functionaliteit en gemak, en niet per se om design. Toch heeft Tapbots dat laatste puntje aangepast, want met versie 3.0 is het design geheel op de schop genomen en meer in de stijl van iOS 7. Gebruikers van Tweetbot besturen de app via intuïtieve swipe-bewegingen en kunnen media van veel verschillende diensten direct in de timeline bekijken. Daarbij zijn de Twitter-profielen zeer mooi ontworpen, is het gemakkelijk om tussen verschillende profielen te wisselen en wordt de app regelmatig geüpdatet met nieuwe functies.

Download Tweetbot voor iOS (4,49 euro)

2. Twitterrific

Bij Twitterrific heeft het altijd om design gedraaid. Geen wonder dat de app de afgelopen jaren zo enorm is veranderd. Zo biedt de iOS-app uitgebreide thema-opties om het uiterlijk van de app geheel naar eigen wens aan te passen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld het lettertype en de lettergrootte veranderen, maar ook de grootte van avatars of hoe ver de tweets uit elkaar staan. Twitterrific is tevens voorzien van een universele timeline waar zowel mentions als privéberichten worden getoond. Ook is de iOS-app geoptimaliseerd voor zowel de iPhone als iPad, terwijl Tweetbot zijn gebruikers opnieuw laat betalen voor een iPad-app.

Twitterrific is gratis verkrijgbaar, er worden dan advertenties getoond. Wie in de app betaalt ziet geen reclame meer, en kan bovendien push-berichten instellen.

Download Twitterrific voor iOS (gratis)

3. Fenix

Een van de nieuwkomers in Google Play is nu al een van de meest indrukwekkende Twitter-apps: Fenix. De app beschikt over het kenmerkende en overzichtelijke Holo-design dat met Android 4.0 is geïntroduceerd en wordt veelvuldig geüpdatet. Logisch, want de app verkeert op dit moment nog in een bètafase. Hierdoor is de Twitter-app nog niet publiekelijk in Google Play te downloaden, want gebruikers moeten eerst lid worden van de Google+-community van Fenix. Fenix is robuust, maar werkt snel, stabiel en gewoonweg lekker. Je kunt veel aanpassingen doorvoeren - van de grootte van de letters en mediavoorbeelden tot het lettertype - en het menu dat vanuit de linker zijkant naar binnen schuift is ideaal. Eén nadeel: Fenix beschikt, net als vele andere Twitter-apps in Google Play, niet over push-notificaties. Hierdoor moet de app zichzelf op de achtergrond verversen, en dat verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is.

Download Fenix voor Android (gratis, eerst lid worden van de Google+-community)

4. Twitter

De officiële Twitter-app wordt geliefd en gehaat. Aan de ene kant is het één van de weinige Android-apps die push-notificaties ondersteunt, aan de andere kant zijn velen het niet eens met de koers die Twitter vaart. Zo vinden velen de officiële Twitter-app te veel afleiden door een te aanwezig design, vervelende promotie-tweets en het tabblad ontdekken, een mengelmoes van populaire onderwerpen, interessante Twitter-profielen en recente activiteiten binnen je netwerk. Toch is de Twitter-app voor velen een prima keuze: de dienst werkt goed met de geïntegreerde Twitter-diensten - zoals de fotodienst of de mogelijkheid om url's te verkorten - en nieuwe Twitter-functies zijn vrijwel altijd direct in de mobiele app beschikbaar. Daarnaast is de Windows Phone-versie van de officiële Twitter-app eigenlijk best mooi.

Download Twitter voor Android, iOS en Windows Phone (gratis)

5. Tweet It!

Simpel en effectief: dat is Tweet It, een minimalistische Twitter-app voor Windows Phone met een zeer fijne en overzichtelijke interface. De timeline is een plek voor tekst en media, de Twitter-profielen barsten van de mooie effecten en het venster waar gebruikers een tweet kunnen opstellen is fraai vormgegeven met een oog voor functionaliteit. Aan de bovenzijde van de app bevinden zich de verschillende secties van de app, aan de onderzijde zijn de belangrijkste app-acties als verversen en zoeken te vinden. Ook is het mogelijk om interactieve tegels van Tweet It aan het homescreen toe te voegen, om bijvoorbeeld snel een tweet te plaatsen.

Download Tweet It! voor Windows Phone (2,99 euro)

6. Talon

Talon is een beetje de Tweetbot van Android. Hoewel het design nog niet echt in de buurt van de populaire iOS-app komt, barst Talon wel van de functies. Zo is de app geoptimaliseerd voor Android 4.4 en kan Talon gebruikmaken van de volledige schermmodus van Kitkat, waardoor er nog meer ruimte voor tweets is. Daarnaast biedt de app ondersteuning voor meerdere Twitter-profielen, automatische verversing en livestreaming, Tweetmarker-ondersteuning, verschillende widgets en speciale pop-ups binnen de app. Ook laat Talon emoji's zien, worden er media van veel verschillende diensten in de timeline getoond en is er een fijne pull-to-refresh-functie aanwezig. Daarmee is Talon een zeer complete Twitter-app voor Android.

Download Talon voor Android (1,45 euro)

Lees ook: de beste manieren om meer retweets te krijgen