Het ministerie van Defensie zal een onbekend aantal beveiligde telefoon afnemen van het Zweedse Sectra. Ook wordt een app die sms- en belverkeer kan versleutelen overwogen.

Dat maakt het ministerie dinsdag bekend

Er wordt al sinds 2004 samengewerkt met Sectra voor onder meer de service en onderhoud van het beveiligde communicatienetwerk van het ministerie van Defensie.

Sectra zal nu ook de Sectra Tiger 7401, een beveiligde telefoon, gaan leveren aan het ministerie. Bovendien is er een optie genomen voor Sectra Panthon, een smartphone-app voor het beveiligen van gesprekken en sms'jes.

SPECIFICATIES

Kleuren Rood en Zwart
Beveiliging Two factor authentication, versleuteling, SCIP
Sms-ondersteuning Tot 493 tekens per bericht
Scherm Kleur
Netwerken 2G, 3G, GPRS, EDGE en satelliet
Gewicht 154 gram
Afmetingen 132 x 55 x 18 millimeter
Toetsenbord Fysiek
Accuduur 2,2 uur gesprekstijd, 110 uur standby

Het nieuwe contract heeft een waarde van ongeveer 580.000 euro. Sectra levert ook beveiligde communicatiesystemen aan andere Europese overheden.

De Tiger 7401 is vooral bedoeld als normale mobiele telefoon voor bellen en sms'en. Er is wel ondersteuning voor 3G. 

App

Als toevoeging zou de Panthon-app kunnen worden gebruikt op smartphones om het verkeer daarvan ook te versleutelen. Deze software kan worden gebruikt door een speciale MicroSD-kaart te gebruiken. De app moet werken met Android-telefoons.

De app en telefoon zijn SCIP-compatibel. Dat wil zeggen dat gebruikers van de telefoon of de applicatie kunnen communiceren met elkaar en met andere beveiligde apparaten uit het systeem.

De producten zullen worden gebruikt door de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee en de bestuurstaf van Defensie.

Bekijk onze hands-on met een beveiligde smartphone voor consumenten