Upload simpel en snel foto's en video's, stuur je vrienden automatisch sympathieke sms'jes en smijt daarna de ruiten stuk in deze beste apps van de week.

Wetransfer

Het Nederlandse Wetransfer laat zijn gebruikers al vijf jaar makkelijk bestanden uploaden en delen. Nu heeft de dienst ook een iPhone-app, die net zo simpel en helder werkt als de site. Een verschil is er wel: waar je met de site alle soorten bestanden kunt uploaden, kun je met de iPhone-versie enkel foto's en video's uit je fotorol uploaden.

Wel kan je met de mobiele app tot 10 GB per keer uploaden, bij de site is dat 2 GB en moet voor 10 GB worden bijbetaald. Bestanden die naar de gratis versie van Wetransfer worden geüpload blijven twee weken beschikbaar.

Wetransfer voor iPhone werkt heerlijk simpel. Je krijgt een overzicht van al je foto's en video's die je met een tik selecteert voor uploaden. Snel selecteren van een groep foto's en/of video's kan door na de eerste foto de laatste dubbel aan te tikken. Heb je je selectie gemaakt haal je met een veeg naar links het berichtveld tevoorschijn, waar je je eigen adres, dat van de ontvanger en een bericht kan intikken. Daarna begint het uploaden, net als op de site tegen een fraaie achtergrond, soms een advertentie.

Download Wetransfer voor iPhone (gratis)

De ontwikkelaar werkt aan een Android-versie

Smash Hit

Games voor tablets en smartphones met prachtige 3d-graphics zijn meestal racegames, schietgames, vlieggames; dat werk. Smash Hit heeft ook schitterende 3d-graphics, maar valt zeker niet in die categorieën. Je vliegt in de game door een opvallend vormgegeven stenen tunnels, met verder vooral glas. Heel veel glas. En het is aan jou om al dat glas stuk te gooien.

Althans, net genoeg glas om je weg vrij te houden. In Smash Hit begin je met een aantal ballen, die je op stukken glas moet gooien die je weg versperren. In verschillend gekleurde omgevingen doemen stukken glas op uit de mist, draaien ze plots het scherm in of bewegen ze langzaam op en neer en heen en weer. Bots je er tegenaan dan verlies je tien ballen; dat wil je dus voorkomen.

Ondertussen staan hier en daar blauwe kegelvormen, die juist ballen opleveren wanneer je ze raakt. Hoe verder je in de tunnel komt, hoe minder kegels je tegenkomt en hoe lastiger het wordt geen botsingen te maken. Je moet slim omgaan met je ballen en er zo min mogelijk gooien, maar niet zo weinig dat je daardoor botst of geen nieuwe voorraad opbouwt.

Je doel is simpel: zo ver mogelijk komen voordat je ballen opraken. Er zijn vijftig aaneengesloten levels, met aan het eind van ieder level een checkpoint. Standaard begin je weer helemaal overnieuw wanneer je ballen op zijn, wie betaalt kan ook kiezen te starten bij zijn verst gehaalde checkpoint. De prachtige 3d-graphics en simpele maar verslavende gameplay maken van Smash Hit een bijzondere game die maar opnieuw blijft proberen.

Download Smash Hit voor Android of voor iOS (gratis)

BroApp

Je vergeet je vriendin (of vriend) een keer vriendelijk berichtje te sturen en je hebt voor de rest van de dag ruzie. Broapp lost dat probleem op: de app stuurt automatisch een berichtje naar een vooraf opgegeven telefoonnummer, zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over het versturen van het verplichte "hey schat, hoe is je dag vandaag?"-berichtje.

Bij het instellen van Broapp moet er naast het telefoonnnummer van je geliefde ook worden aangegeven wanneer de berichtjes moeten worden verstuurd. Dat kan op een bepaald tijdstip, maar Broapp heeft ook een slimmere functie: er kan ook een bericht worden verstuurd wanneer je bijvoorbeeld je huis of je werk verlaat.

Daarvoor moet je van te voren aangeven wat de desbetreffende wifi-verbindingen zijn, zodat de app kan zien wanneer je in of buiten bereik bent. Op diezelfde manier zorgt Broapp ervoor dat er geen bericht wordt gestuurd wanneer je bij je vriend of vriendin thuis bent. Ook verstuurt de app niets in het weekend. De standaardberichten die worden verstuurd zijn helaas wel in het Engels, maar kunnen aangepast worden.

Broapp moet natuurlijk met een korrel zout worden genomen, maar zorgde in ons geval wel de eerste paar dagen voor een aantal lieve, oprechte berichtjes terug. Pas wel op dat je de app even uitzet wanneer je samen ergens heen gaat. Een goed bedoeld berichtje terwijl je naast elkaar in de bioscoop zit, valt op.

Download Broapp voor Android (gratis)

De ontwikkelaar werkt ook aan een iOS-versie

Quizup

Deze eindeloze quiz-app was voor iOS al even beschikbaar, sinds deze week is Quizup er ook voor Android. In de strak vormgegeven app daag je vrienden of vreemden uit in een groeiend aantal categorieën. Films, series, kunst, literatuur, geschiedenis, wetenschap; Quizup heeft vragen over de meest uiteenlopende en specifieke onderwerpen, van spreuken in Harry Potter tot wiskundige vraagstukken van universitair niveau.

Dat komt omdat de vragen in Quizup door iedereen gemaakt kunnen worden. Net zoals bijvoorbeeld bij Wikipedia kunnen gebruikers vragenlijsten maken, overigens wel pas wanneer ze in Quizup een hoog genoeg level hebben bereikt.

In Quizup krijgen beide spelers dezelfde zes of zeven vragen, wie de meeste vragen het snelst beantwoordt wint. Het vinden van tegenstanders gaat vlot, speel je tegen vrienden is het bovendien mogelijk asynchroon te spelen, waarbij jij eerder de vragen beantwoord en later ziet hoe de vrienden het hebben gedaan. Na ieder potje kun je in gedetailleerde grafieken zien hoe je gespeeld hebt en waar je fout zat. Ook kun je chatten met je tegenstanders, wat de game naast leuk en leerzaam ook erg sociaal kan maken.

Download Quizup voor Android of voor iOS (gratis)