Je hebt een nieuwe Android-tablet en ziet door alle apps het bos niet meer. Niet alle Android-apps zijn namelijk geoptimaliseerd voor tablets. NUtech kiest de tien beste apps die niet op een Android-tablet mogen ontbreken.

1. Flipboard

Een digitaal tijdschrift gebaseerd op de websites of onderwerpen die jij leuk vindt: dat is Flipboard. De app is de afgelopen jaren enorm populair geworden bij tablet-bezitters en laat gebruikers door artikelen flippen, ofwel bladeren. Miljoenen mensen gebruiken Flipboard, waarbij de dienst automatisch de beste en meest populaire verhalen op de digitale voorpagina plaatst. Ook zijn er gratis speciale digitale Flipboard-tijdschriften beschikbaar die één specifiek thema behandelen.

Download (gratis)

2. Netflix

Nederlanders hebben de videostreamingdienst Netflix massaal omarmt. Zelfs Netflix was verrast door het succes in Nederland. Voor 7,99 euro per maand kun je allerlei films, series en documentaires op verschillende apparaten bekijken, waaronder op je Android-tablet. De Android-app van Netflix heeft een fijne interface die voor grote schermen is geoptimaliseerd en met de komst van 4G is streamen in de trein ook geen probleem. Wil je liever lokale content bekijken met je Android-tablet? Probeer dan eens de fijne dienst Plex.

Download (gratis, abonnementsdienst)

3. Cloudmagic

Cloudmagic is één van de beste e-mail-apps in Google Play. De app ondersteunt verschillende e-maildiensten, zoals Gmail, Exchange, Yahoo, Outlook en iCloud, en voegt alle accounts samen in één overzichtelijke interface. Het design van de app lijkt op de officiële Gmail-app en hanteert handige swipe-bewegingen om meer acties uit te voeren. Daarbij is Cloudmagic geheel geoptimaliseerd voor gebruik op tablets, waarbij het scherm zowel de e-maillijst als de inhoud van een e-mail laat zien.

Download (gratis)

4. Kobo

In Google Play zijn genoeg e-book-apps te vinden, en Kobo is één van de mooiste apps. Kobo laat gebruikers e-books aanschaffen in zijn eigen digitale winkel, maar het is ook mogelijk om eigen pdf- of epub-bestanden aan de app toe te voegen. Degenen met een Dropbox-account kunnen ook hun cloudopslag aan Kobo koppelen, waarna de Android-app automatisch nieuwe e-books toevoegt. Daarnaast kunnen gebruikers het lettertype en de grootte van boeken aanpassen en een nachtmodus activeren om ook tijdens de late uurtjes te lezen.

Download (gratis)

5. NPO

De NPO-app, vroege Uitzending Gemist, is de on-demand-dienst van de Publieke Omroep. De app heeft een fijne tablet-interface en laat je naast programma's terugkijken ook live Nederland 1, 2, 3 en enkele digitale themakanalen (Politiek24, Nieuws24 etc.) zien. Toegevoegde programma's worden standaard voorzien van ondertiteling en het is tevens mogelijk om de lijst met meest populaire uitzendingen te bekijken. RTL heeft een soortgelijke app voor zijn on-demand-dienst: RTL XL.

Download (gratis)

6. Skype

De afgelopen tijd is Microsoft flink bezig geweest om Skype voor Android-tablets te optimaliseren. Een nieuwe voor tablets geoptimaliseerd interface werd toegevoegd en de stabiliteit van zowel de mobiele als wifi-verbinding werd verbeterd. Skype laat gebruikers gratis met elkaar (video)bellen en chatten. Ook is het mogelijk om videoberichten naar elkaar te versturen, vaste en mobiele nummers te bellen en snel foto's te delen. De dienst is daarbij multiplatform, waardoor bellen met een Android-tablet naar een laptop met Skype geen probleem is.

Download (gratis)

7. Pocket

De later-lezen-dienst Pocket, die vroeger Read It Later heette, verzamelt alles wat je op een later moment offline wilt lezen of bekijken. Denk bijvoorbeeld aan lange artikelen, maar ook video's en foto's. Pocket heeft tevens handige browser-plugins waarmee je snel content aan de later-lezen-dienst kunt toevoegen. De grotere schermen van tablets zijn handig bij het gebruik van Pocket, dat je onder andere laat instellen welk lettertype, lettergrootte en kleurthema wordt gebruikt. Uiteindelijk wordt Pocket een collectie van allerlei interessante content waar de gebruiker even goed voor wil gaan zitten.

Download (gratis)

8. Quickoffice

Google nam in 2012 de documenten-app Quickoffice over, waarna de internetgigant de Android-app gratis beschikbaar maakte. Quickoffice laat gebruikers Microsoft Office-documenten, -spreadsheets en -presentaties maken en bewerken. Daarnaast kan Quickoffice pdf-bestanden opnenen, is er een handige koppeling met cloudopslagdienst Google Drive en is het mogelijk om bestanden direct per e-mail te verzenden.

Download (gratis)

9. Duolingo

Duolingo laat zien dat leren niet alleen maar saai hoeft te zijn. De fraai vormgegeven Android-app laat gebruikers spelenderwijs talen leren door game-elementen in de app te stoppen. Zo is het mogelijk om achievements te halen, hartjes te verliezen door foute antwoorden te geven en met behulp van foto's en video's antwoord te geven. Nederlandse Duolingo-gebruikers kunnen vooralsnog alleen Engels leren, maar de app biedt in het Engels ook ondersteuning voor andere talen aan. Zo kunnen gebruikers vanuit het Engels onder andere Spaans, Portugees, Duits, Frans en Italiaans leren.

Download (gratis)

10. Pocket Casts

Steeds meer media beginnen met hun eigen podcast-uitzendingen. Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen die je online terug kunt luisteren. Het is mogelijk om met verschillende podcast-apps specifieke kanalen te volgen waar nieuwe podcasts op verschijnen. Van al die apps is Pocket Casts veruit de mooiste. Het design van de Android-app is voor tablets geoptimaliseerd en laat gebruikers gemakkelijk hun podcast-abonnementen beheren. Ook is het mogelijk om podcasts offline op te slaan, waardoor Pocket Casts ook zonder dataverbinding kan worden gebruikt.

Download (2,99 euro)