Tijdens de spits van 7.30 uur tot 9.30 uur 's ochtends en 16.30 tot 18.30 uur 's avonds, mogen in Shanghai geen taxi-apps meer worden gebruikt.

Dat heeft de transportautoriteit van de Chinese stad besloten, meldt de Wall Street Journal donderdag.

Taxichauffeurs mogen tijdens het rijden in de spits ook niet meer hun telefoon beantwoorden of apps gebruiken, zodat de veiligheid van passagiers wordt gegarandeerd.

Apps worden verder verboden om een 'eerlijke en rechtvaardige' markt te bewaken, en om het 'beschaafde imago' van de taximarkt in stand te houden, aldus de autoriteit.

Fooi

Verschillende Chinese apps worden in Shanghai veel gebruikt om taxi's op te roepen. Via de apps wordt een fooi betaald bovenop het reguliere taxitarief. Daarmee zorgen ze voor hogere prijzen dan taxi's die op straat worden aangehouden. Chauffeurs nemen daarom liever passagiers die via apps bestellen mee.

Ook de Amerikaanse app Uber is sinds kort in de stad actief. Dat bedrijf wilde niet op vragen van de Wall Street Journal reageren.

Wel zei het bedrijf eerder dat het zichzelf niet ziet als taxi-app, maar als dienst voor luxere auto's met chauffeur. In Nederland is Uber actief in Amsterdam en Rotterdam.