
Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?
Zelfs voor Facebook is 19 miljard dollar veel geld. Het sociale netwerk heeft meer dan een miljard gebruikers en steeg het afgelopen jaar flink in waarde op de beurs, maar toch betaalt Facebook meer dan 10 procent van zijn totale marktwaarde voor een app met minder dan 50 medewerkers.
Financieel is de deal dan ook niet simpel te verklaren. Belangrijk is in ieder geval dat Whatsapp veel gebruikers heeft: 450 miljoen, waarvan 72 procent de app elke dag gebruikt. Het gebruikersaantal van Whatsapp is ongeveer één derde van dat van Facebook.
35 dollar per gebruiker
Omgerekend betaalt Facebook bij de overname ruim 35 dollar per actieve Whatsapp-gebruiker. Aangezien de app na het eerste jaar 89 cent per jaar kost en geen advertenties bevat, zal daar niet snel winst op worden gemaakt.
Facebook heeft bovendien beloofd dat de app advertentievrij blijft. Het tonen van reclames is volgens Facebook-ceo Mark Zuckerberg "niet de juiste manier om geld te verdienen aan berichtensystemen".
De overname kan dan ook vooral worden gezien als een strategische zet door Facebook, die ervoor zorgt dat gebruikers binnen het Facebook-netwerk blijven. Er verschijnen steeds vaker berichten over gebruikers die Facebook verlaten omdat het sociale netwerk te groot is geworden; kinderen komen hun ouders op de dienst tegen.
Whatsapp is wat dat betreft de anti-Facebook. Berichten, foto's en andere media worden alleen verstuurd naar een selecte groep mensen. Facebook kan met Whatsapp dus eigenlijk een alternatief voor zichzelf aanbieden, waarbij privacy in de kern van de dienst zit verwerkt.
Nieuwe internetgebruikers
Bovendien zegt Facebook al langer dat het zich ook wil richten op de miljarden mensen die nu nog geen internettoegang hebben. Zuckerberg wil binnen tien jaar de hele wereld op het internet krijgen, en natuurlijk het liefst ook op diensten van Facebook.
Whatsapp kan voor die miljarden gebruikers een goedkoop alternatief voor sms zijn. Inmiddels is het aantal verstuurde berichten over Whatsapp al bijna net zo groot als het aantal wereldwijd verstuurde sms'jes.
Tijdens een gesprek met investeerders benadrukten Zuckerberg en Whatsapp-ceo Jan Koum dan ook dat Whatsapp zich voorlopig blijft focussen op groei, in plaats van op de geldstroom. Koum zei dat hij tien à vijftien jaar vooruit kijkt.
Losse apps
De laatste tijd lijkt het voor Facebook ook minder belangrijk te zijn dat mensen met elkaar communiceren via Facebook.com of de Facebook-app. Gebruikers kunnen ook kiezen voor alternatieve apps, zoals foto-app Instagram, nieuws-app Paper en de eigen Facebook Messenger.
Die berichtenapp van Facebook is zelfs te gebruiken zonder Facebook-account. Dat toont dat het bedrijf zo veel mogelijk gebruikers wil verzamelen, zonder ze allemaal in het 'hoofdnetwerk' te stoppen. Of gebruikers nou onder Facebook zelf vallen of onder apps die onderdeel zijn van het bedrijf, het belangrijkst is dat de toegang tot die miljarden mensen ontzettend veel geld waard is.
Bovendien voorkomt Facebook met de deal dat een concurrent aan de haal gaat met diezelfde gebruikers. Het potentiële aantal gebruikers voor berichtendiensten is immers beperkt; niemand gebruikt vijf chat-apps tegelijk.
Met de overname van Facebook koopt het bedrijf een groot deel van de mensen die nu al over internet berichten versturen, met de potentie om nog veel meer mensen op de app aan te sluiten wanneer het internet doorgroeit.