Twee alternatieven voor Flappy Bird, een ontzettend slimme dictafoon en de beste foto-app voor Android en iOS in deze beste apps van de week.

Deze week stond een beetje in het teken van de game Flappy Bird. Verslavend en frustrerend werd de simpele game vanuit het niets een grote hit. De Vietnamese maker werd tot zijn eigen schrik plots rijk en wil het spel weer offline halen. Gelukkig kwamen deze week twee uitstekende, minstens zo verslavende alternatieven uit.

Threes

Deze game is er net als Flappy Bird een in de categorie 'easy to learn hard to master'. Threes is een combinatie van een schuifpuzzel en een optelsom. Op een raster van vier bij vier is het de bedoeling om steentjes met dezelfde cijfers op elkaar te schuiven. Drie plus drie maakt zes, zes plus zes maakt twaalf enzovoorts.

Bij iedere beweging schuift een nieuw steentje het beeld in, wie een hoge score wil halen moet slim schuiven en zorgen er ruimte overblijft voor nieuwe steentjes. Zijn alle vlakken bezet dan is het potje over en worden de getallen op je bord bij elkaar opgeteld: hoe meer grote getallen je met elkaar hebt weten te verdubbelen, hoe hoger de score. Dat werkt prettig verslavend, en de game is ook nog eens prachtig vormgegeven.

Download Threes voor iOS (1,79 euro)

99 Bricks

Nog een mooi alternatief voor Flappy Bird, en nog wel van Nederlandse bodem. 99 Bricks gebruikt de bekende vormen van Tetris, maar zet de verschillende blokken op een andere manier in. Hier is het niet de bedoeling je rijtje stenen zo laag mogelijk te houden, je wilt juist de hoogte in.

Je bouwt een toren van tetrisblokjes waarbij ook de zwaartekracht een rol speelt. Het is schipperen tussen snel de hoogte in bouwen en je stenen stabiel genoeg plaatsen om het lang vol te kunnen houden. Aan het eind van elk level wordt je toren tot dan toe bevroren, wat het balanceren net iets makkelijker maakt.

De game heeft een magisch thema waardoor het tijdens het spelen wordt geconfronteerd door tal van betoverde tetrisblokjes, van gigantische en onzichtbare stenen tot glibberig bevroren blokjes. Laat drie stenen vallen en je bent af, bouw hoger en je wordt steeds geconfronteerd met weer nieuwe toverspreuken. 99 Bricks bewijst op een aantrekkelijke en speelse manier dat het spelprincipe van Tetris zijn charme nog lang niet heeft verloren.

Download 99 Bricks voor iOS (gratis)

Cogi

Met een smartphone op zak is het maken van aantekeningen bij vergaderingen of college's achterhaald: je kan ze net zo makkelijk opnemen. Al is het terugluisteren van een urenlange vergadering of les ook bepaald geen lolletje. Cogi heeft daar een simpele maar briljante oplossing voor bedacht.

Cogi werkt met sessies in plaats van opnames; voor een les maak je een nieuwe sessie aan. Pas als er wat wordt gezegd dat je normaal gesproken zou opschrijven, druk je op de opname-knop. Om voor wat context in de opname te zorgen worden ook de voorgaande vijf tot vijfenveertig seconden erbij gepakt. Cogi neemt namelijk constant geluid op, maar slaat dat pas op wanneer je een opname begint.

Je kunt zelf instellen of Cogi de voorgaande vijf, vijftien, dertig of vijfenveertig seconden opslaat bij het starten van een nieuwe opname. De opnames worden mooi per sessie in de app geordend, ze zijn verder te verduidelijken door er foto's en tags aan te verbinden.

Download Cogi voor Android (gratis)

Storehouse

Met diensten als Medium en Tumblr is het al ontzettend makkelijk om online verhalen met veel tekst en/of foto's te maken. Maar zo fraai als Storehouse het doet zagen we het niet eerder. De app heeft drie hoofdfuncties: het lezen en volgen van verhalen van anderen, het maken van eigen verhalen en het publiceren van die verhalen.

De editor die je gebruikt om je eigen Storehouse-verhalen te maken is van een ongeëvenaard minimalisme en gebruiksgemak. Verhalen zijn verticaal vormgegeven, met foto's en video's als leidraad. Je kan beeld toevoegen uit de fotorol van de iPad en uit Flickr, Dropbox en Instagram. Het verplaatsen en vergroten of verkleinen van beeld gaat ontzettend makkelijk en intuïtief.

Met een paar drukken op je scherm heb je een fraai vormgegeven verhaal waarbij tekst, foto's en video elkaar naadloos afwisselen. Heb je een verhaal af, kun je het direct publiceren. Het is dan in een normale browser te lezen, maar dat haalt het niet bij de beleving binnen Storehouse. Daar kun je mensen volgen en lees je verhalen met prettig geanimeerde veeg- en knijpanimaties.

Storehouse laat zich zo soepel en als vanzelfsprekend bedienen bij zowel het maken als lezen van verhalen dat het bijna belachelijk is. Knoppen heeft de app amper, maar door de juiste gebaren en animaties te combineren kan iedereen er na een paar minuten al het onderste uit de kan halen. Een ontzettend indrukwekkende app.

Download Storehouse voor iPad (gratis)

VSCO Cam

Een betere fotobewerkingsapp is er niet voor zowel Android als iOS. VSCO Cam heeft alles: makkelijk overzicht door een eigen fotobibliotheek waar je foto's in importeert, simpele maar krachtige bewerkingsopties en meer kwaliteitsfilters dan je kunt gebruiken.

Alle aspecten van een foto zijn aan te passen: de belichting, het contrast, de temperatuur maar ook korreligheid, scherpte en lichte of juist donkere delen van een foto. Het aantal fotofilters dat je daarna over foto's kan leggen is gigantisch en uiteenlopend. Er zijn zwart-wit-filters, kleurenfilters, filters special voor portretten, landschappen en voor eten, filters die de kleuren oppompen of juist terugdringen en heel erg veel filters die de look van een analoge foto nabootsen.

De intensiteit van de filtes in VSCO Cam is in te stellen, omdat een subtiel filter vaak beter werkt dan de volle laag. Die keur aan mogelijkheden in een strakke, simpele en makkelijk te gebruiken interface maken van VSCO Cam zowel een van de meest aantrekkelijke als veelzijdige foto-apps.

Download VSCO Cam voor Android of voor iOS (gratis)

Bekijk ook de populairste apps van januari