Apple heeft een Nederlandse versleutel-app met een verwijzing naar de Amerikaanse geheime dienst NSA tot twee keer toe geweigerd.

Dat meldt Tweakers. In de beschrijving van de versleutel-app stond "ben je geschokt door de onthullingen over de NSA?", waarna Apple de app weigerde vanwege de verwijzing naar de geheime dienst.

"We hebben geconcludeerd dat de metadata van de applicatie informatie bevat die niet relevant is voor de inhoud van de applicatie en de functionaliteit", schrijft Apple in een mail aan ontwikkelaar Martijn Koopman. 

Nadat Koopman de beschrijving van de app had aangepast, werd Secutext opnieuw door Apple geweigerd omdat in de screenshots een verwijzing naar de NSA werd gevonden.

Ook die verwijzing werd door Koopman verwijderd. "Ik heb het woord NSA gewoon veranderd in geheime dienst", zegt Koopman tegenover NUtech. 

"Voor de grap heb ik toen verwijzingen naar zowel Apple als Google in de screenshots geplaatst. Dat mag namelijk ook niet. Vreemd genoeg heeft Apple de app toen wel toegelaten tot de App Store", aldus Koopman. "Het lijkt erop dat Apple bij mijn app specifiek naar het woord NSA zocht."

Secutext

Secutext laat gebruikers via WhatsApp, iMessage en andere online berichtendiensten versleutelde berichten sturen. De ontvanger kan het versleutelde bericht vervolgens met Secutext openen en via de app lezen. Na 25 ontvangen berichten moeten gebruikers éénmalig 99 eurocent betalen voor de volledige versie.

Volgens Koopman zorgt Secutext voor een extra beveiliging tijdens het verzenden en ontvangen van berichten. "De app is eigenlijk een extra beveiligingslaag bovenop de standaard versleuteling van WhatsApp en iMessage", meldt Koopman.

Zeven opmerkelijke apps die werden verbannen