Een nieuwe app wil 'wifi-tracking' voorkomen, door de wifi-verbinding uit te zetten als de smartphonegebruiker niet in de buurt is van een bekend netwerk.

De app Wifi Hotspot On/Off Manager werd gemaakt door beveiligingsbedrijf AVG en is vanaf dinsdag beschikbaar voor Android via Google Play.

De app gebruikt de netwerklocatie om te zien wanneer de gebruiker in de buurt is van bekende netwerken. De app onthoudt zogenoemde 'cell id's', ofwel unieke kenmerken van zendmasten in de buurt.

Omdat de telefoon al verbinding heeft met het telefoonnetwerk, kost dat geen extra batterij. De app moet de accuduur zelfs verlengen, omdat wifi automatisch wordt uitgeschakeld als er geen bekende netwerken in de buurt zijn.

Tracking

In januari ontstond ophef toen bleek dat winkels van de Bas Group, moeder bedrijf van onder meer Dixons en iCentre, klanten volgt met wifi-netwerken. Unieke mac-adressen worden daarbij verzameld, zodat klanten kunnen worden 'gevolgd'. De winkels stellen dat er enkel klanttellingen plaatsvinden.

Als wifi is uitgeschakeld, kan het mac-adres van het toestel niet worden opgespoord. De privacy van de gebruiker moet zo beter worden gewaarborgd.

Planning

Volgens ontwikkelaar Amit Siwal van AVG was de app geen reactie op dit nieuws. Omdat steeds meer mensen in verschillende landen zich verzetten tegen wifi-tracking, stond de app al op de planning, zegt hij tegen NUtech.nl.

Hij legt uit dat de app ook met bewegende wifi-netwerken, bijvoorbeeld in treinen, om moet kunnen gaan. De cell id's van alle omliggende masten worden dan geregistreerd, zodat wifi tijdens de volgende reis op hetzelfde traject ingeschakeld blijft.

Wifi-tracking wordt door de app van AVG niet helemaal onmogelijk gemaakt. Wanneer de gebruiker in de buurt is van bekende netwerken, en wifi dus aanstaat, kunnen ook andere netwerken nog het mac-adres van het toestel verzamelen. Ook kunnen winkels Bluetooth gebruiken om een telefoon te volgen, als die functie aanstaat.

De beste apps van de week